Victor Muller vann skattetvist från sin tid som Saabchef

Victor Muller vann skattetvist från sin tid som Saabchef
Viktor Muller har en förmåga att alltid resa sig i sista stund. Foto: Allen J. Schaben/Los Angeles Times, Getty Images

På något märkligt sätt har Victor Muller alltid rest sig upp igen när gonggongen ringt för sista gången. Utdömd av alla, men med okuvlig vilja har Victor Muller alltid varit redo att försöka en gång till.

Så även i det här fallet. Som styrelseordförande för Saab Automobile fick Victor Muller arvode, sammanlagt 8,1 miljoner kronor, vilket betalades till hans företag LAT i Västindien.

I december 2011 gick Saab Automobile i konkurs och Skatteverket ansåg att ersättningen skulle beskattas i Sverige. Victor Muller dömdes till att betala in två miljoner kronor i skatt.

Victor Muller överklagade Skatteverkets beslut till Förvaltningsrätten, som också ansåg att arvodet skulle beskattas i Sverige. Muller överklagade då till kammarrätten, som visade sig ha precis motsatt åsikt. Konsultarvodet behövde inte beskattas i Sverige.

Då surnade Skatteverket till och överklagade kammarrättens dom till den sista instansen, Högsta förvaltningsdomstolen. Idag, torsdag 17 mars, kom beskedet att man inte tänker ta upp ärendet och därmed gäller kammarrättens dom. Victor Muller behöver inte betala någon svensk skatt.

Victor Muller hade begärt 800.000 kronor för sina rättsliga kostnader men fick nöja sig med 200.000 kronor av kammarrätten.

De rättsliga turerna är dock inte över med dagens besked. Parallellt med det här ärendet har Ekobrottsmyndigheten utfört en stor ekobrottsutredning där man anser att flera personer i Saab Automobiles ledning medverkat till att "grovt försvåra skattekontroll", som det heter.

Sammanlagt handlar det om fakturor på 31 miljoner kronor som använts för att dölja utbetalningar och i februari åtalades flera personer i den dåvarande Saabledningen, däribland vd Jan-Åke Jonsson, chefsjurist Kristina Geers samt styrelseordföranden Victor Muller. Samtliga förnekar brott.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag är övertygad om att ingen i Saab-ledningen fälls för ekobrott.
130
23