Ny rapport: Betydligt större risk för olycka med elbil – Det är elbilarnas svaghet

Statistik från försäkringsbolaget Axa visar att elbilar råkar ut för 50 procent fler trafikolyckor än andra bilar.
Annons

En studie i Schweiz gjord av försäkringsbolaget Axa visar att elbilar är inblandade i 50 procent fler olyckor. Det kraftiga vridmomentet direkt vid start är en av anledningarna.

– Ju starkare bilen är, desto oftare orsakar föraren skador på sin egen bil eller på andras bilar, säger Michael Pfäffli, forskningschef för olyckor på Axa. 

Även den kraftiga ”motorbromsningen” när man släpper på gasen orsakar olyckor, enligt försäklringsbolaget.

Dansk statistik visar också på att elbilar är inblandade i fler olyckor. Där var den ökade frekvensen 20 procent. Något motsvarande har inte rapporterats från svenska försäkringsbolag.

Någon ökad risk för personskador finns inte, utan det rör sig bara om skador på fordonet.

Dyra skador ger svidande försäkringspremie

En del elbilar visar sig riktigt dyra att försäkra, en Tesla Model S kan kosta närmare 20 000 kronor för ett år. En anledning är att underredet ofta får en smäll, och där sitter de dyra batterierna. De dyra verksstadsfakturorna leder i sin tur till höga premier. 

– Underredet är elbilarnas akilleshäl eftersom batteriet inte alltid har tillräckligt skydd. Det bör bilförarna känna till, säger Michael Pfäffli som rekommenderar elbilsägarna att inte köra på större stenar eller höga hinder med sina bilar.

Axis understryker i sin rapport att skadat underrede inte leder till någon fara för förare och passagerare då battericellerna är väl inkapslade.

Annons
Annons
Rulla till toppen