Mazda MX-5 Miata visar upp sitt oväntade plåttak – fällbar hardtop

Många har önskat sig en Mazda MX-5 Miata med coupéprofil som alternativ till roadstermodellen med sin tygsufflett. Föregående generation MX-5 hade fällbart plåttak men den nya, fjärde generationen har sagts vara så liten i dimensionerna att den lösningen inte var tekniskt möjlig längre.

Men idag överraskade Mazda alla när de presenterade nya modellen MX-5 RF – och där ska RF läsas ut som "Retractable Fastback". Som ni ser i filmen ovan är det en riktig läcker lösning som Mazda klurat ut till sitt plåttak, inte helt olikt det som Porsche har på sin 911 Targa.

C-stolparna och bakre delen av taket skjuts upp och nerifrån bagageutrymmet kommer det lilla taket upp, hela manövern upp/ner tar inte mer än tolv sekunder och kan göras rullande i upp till tio km/h. Bagageutrymmet sägs vara oförändrat.

Tekniska specifikationer och drivlinor är oförändrade på Mazda MX-5 RF, jämfört med "vanliga" MX-5. Det finns dock fler nyheter på RF-modellen och det är att man för första gången på flera decennier erbjuder en röd inredning. Det som tittar noga upptäcker också en annorlunda växelspak, den sexstegade automatlådan är unik för RF men det går förstås även att välja den sexväxlade manuella lådan.

En tredje nyhet är exteriörkulören "Machine Grey" där Mazda använder en ny teknik med mycket små bitar av metallflake i färgen. De har förmågan att orientera sig i ett jämnt skikt och ger därför intrycket av en polerad stålyta. Under metallskiktet ligger en pianosvart kulör som gör att kontrasten mellan metall och mörker blir extra stor, beroende på vilken vinkel man tittar i och hur ljuset speglar sig i karossytorna.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Tummen upp! Mazda MX-5 blev ännu snyggare med nya plåttaket!
367
40