Genesis New York Concept siktar in sig på 3-serie och A4

Genesis New York Concept siktar in sig på 3-serie och A4

I USA har Hyundai etablerat Genesis som ett alternativ till andra lyxiga, stora sedanmodeller från USA, Asien och Europa. Det mödosamma arbetet att bygga varumärke fortsätter nu med en ny modell som tar sikte på mellanklassen där vi hittar tungviktare som Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass.

Hyundai testar publikens reaktioner med Genesis Hybrid Sports Sedan Concept, eller kort och gott "New York Concept". Taklinjen är låg och dörrhandtagen är listigt dolda för att ge ett renare utseende. Vid en hastig titt ser man inte bakdörrarna men det är en fyrdörrarskaross.

Någon diger faktalista bjuder Hyundai inte på men berättar att drivlinan består av en fyrcylindrig 2,0-liters GDi-bensinmotor med 245 hk och 360 Nm. Den är kopplad till en åttastegad automatlåda och eftersom ordet "hybrid" används utgår vi från att det ingår minst en elmotor också. Men mer detaljer än så får vi inte i nuläget.

Karosslinjerna verkar ämnade för serieproduktion men inredningen är minst sagt futuristisk på Genesis New York Concept. Instrumentpanelen består av en låg och svagt välvd 21-tumsskärm som dessutom kompletteras av en konventionell, rund mätartavla till vänster.

Ratten – som närmast är fyrkantig istället för rund – innehåller flera knappar både upptill och nedtill. Sidobackspeglar finns men någon konventionell backspegel i taket ser vi inte. Förmodligen är det kameror som förmedlar den informationen.

Om Genesis New York Concept ska serieproduceras får den ett namn som ansluter till den nya nomenklaturen. Hyundai vill frikoppla varumärket Genesis och då kan inte det samtidigt vara namnet på en bilmodell.

Den modell som heter Genesis EQ900 i Sydkorea säljs från årsskiftet som Genesis G90 i USA. Den stora lyxsedanen G90 ersätter Hyundai Equus. Sedanmodellen Genesis, som kom i sin andra generation 2014, ansluter till denna nomenklatur genom att byta namn till Genesis G80. Fram till 2020 ska Genesis bygga ut sortimentet till sex modeller – inklusive crossovers – och konceptbilen Genesis New York Concept får sannolikt namnet G70.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Kan Genesis behålla designen i serieproduktion – då kan det bli bra!
212
93