Experten: ”Självkörande bilar är absolut inte redo – någon kommer dö”

Experten: ”Självkörande bilar är absolut inte redo – någon kommer dö”
Just nu pågår ett race bland biltillverkarna för att bli först och bäst på självkörande bilar. Tesla är tidigt ute med funktionen som kallas Autopilot medan andra biltillverkare har ett lugnare tempo.

Självkörande bilar är inte på långa vägar färdiga för att användas i daglig trafik. De klarar inte dåligt väder, som till exempel snöfall och stående vatten, och de klarar inte att följa hänvisningar från en polis.

Nej, forskaren Missy Cummings skräder inte orden när hon berättar sin åsikt inför en kommitté i den amerikanska senaten. Missy Cummings är chef för Humans and Autonomy Lab vid Duke University i North Carolina i USA.

"Jag är inte optimistiskt inställd till det jag upplever är en rusning till system som absolut inte är redo att användas på bred front, och verkligen inte för att mänskliga förare ska kunna försvinna från förarsätet", sa hon.

En annan risk är att bilarna, enligt Missy Cummings, är relativt enkla att hacka, antingen med onda avsikter eller bara som en kul grej. Ett annat problem är datasäkerheten, alltså risken för att förarens och bilens uppgifter läcker ut på internet.

"De här bilarna kommer bli en enda stor datasamlande maskin. Det är inte klart vem som kommer göra vad med den här datan", säger Missy Cummings.

Kanske lär sig också fotgängare och cyklister hur självkörande bilar kan "luras" i trafiken för att komma före.

Enligt Missy Cummings kan självkörande bilar bete sig farligt och det är oundvikligt att det värsta kommer inträffa.

"Det är ingen tvekan om att någon kommer dö i den här teknologin. Frågan är när och vad vi kan göra för att minimera den risken."

Missa inga bilnyheter – gilla oss på Facebook!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag ser fram emot självkörande bilar.
120
192