Jay Leno bygger Volvo Amazon med 650 hk V8

Förra hösten inledde Jay Leno sitt vilda Volvo-projekt och nu är det dags för en uppdatering. Jay Leno gillar ju Volvo och speciellt Polestar-modellerna, som...
Annons

Förra hösten inledde Jay Leno sitt vilda Volvo-projekt och nu är det dags för en uppdatering. Jay Leno gillar ju Volvo och speciellt Polestar-modellerna, som han gjort filmer om. I det här fallet ska Leno och hans team bygga en ”Resto mod”, det vill säga en äldre bil med modern teknik.

Utgångsämnet är en rostfri Volvo Amazon, femdörrars kombi. Den ska få en 650-hästars V8-motor från Polestar Racing, samma motor som teamet tävlar med i V8 Supercar i Australien. Motorn är på 5,0 liter och varvar 7.500 rpm, ljudet blir speciellt då den precis som Ford Mustang Shelby GT350 har en ”flat” vevaxel (inte samma vevaxel som en konventionell V8).

Jay Leno använder inte namnet Amazon och det är fullt naturligt då det var ”upptaget” av andra företag. Amazon användes i Norden och på övriga marknader såldes modellen som Volvo 122S. Designen har Bo Zolland från Umeå hjälpt till med och släktskapet med moderna Polestar-modeller är tydligt.

Gå till 6:58 i videon nedan för att höra Jay Leno berätta om sitt radikala Amazon-projekt och hur långt man kommit. Projektet visades första gången i augusti 2015 och tittar ni på filmen längst ner så visas Amazonen vid 15:00 in i filmen. En hel del jobb återstår men Jay Lenos team brukar hålla rätt högt tempo i sitt arbete.

Det är många projekt på gång och en av bilarna är en Nash Metropolitan, från 1960. Skänkt av en gammal dam då hon inte hade hjärta att skrota bilen. Ett typiskt Jay Leno projekt, som han uttrycker det själv: ”Tar in en värdelös bil, lägger ner 20.000-30.000 dollar i den och helt plötsligt har värdet ökat till 12.500 dollar – bara så där! ”

Jay Leno berättar på slutet att han gillar att göra sina filmer från garaget och de verkar vara uppskattade. Leno läser alla kommentarer och svarar i förbifarten på de vanligaste frågorna: Nej, han har inga andra kläder och nej, han brukar inte kamma håret – det är ju ett garage!

Jay Leno bygger Volvo Amazon med 650 hk V8
Det här är Bo Zollands förslag och vi får se hur nära Jay Leno och hans team kommer när de är färdiga med sin egen Polestar-version. Lackkulören är självklar!
Jay Leno bygger Volvo Amazon med 650 hk V8
Karossen har blästrats och grundmålats. Redo för nya komponenter från Polestar, som tydligen är med som ”partner” i projektet. Gå till 6:58 i filmen nedan för att höra Jay Leno berätta om sitt radikala Amazon-projekt och hur långt man kommit.
Jay Leno bygger Volvo Amazon med 650 hk V8
Bilar som rullat i Kalifornien tar stryk av solen, men slipper salt och rost som i Sverige. Det finns ganska mycket delar till Amazon vilket underlättar renoveringsarbetet.
Annons
Annons
Rulla till toppen