Volkswagens dieselbilar får toppbetyg i nytt test

I ett nytt utsläppstest från Emissions Analytics får många av Volkswagengruppens bilar toppbetyg. Testerna är gjorda vid verklig bilkörning vilket gör att resultatet skiljer sig från...
Annons

I ett nytt utsläppstest från Emissions Analytics får många av Volkswagengruppens bilar toppbetyg. Testerna är gjorda vid verklig bilkörning vilket gör att resultatet skiljer sig från de officiella körcykelsiffrorna som tas fram i laboratorium. 

”Volkswagen kommer ut som vinnare i det här testet. De har haft problem historiskt men de nuvarande dieselmotorerna är renast på marknaden”, säger Nick Molden på Emissions Analytics, till Autocar.

Bland dieselmodellerna som får dåligt betyg, och som släpper ut upp till tolv gånger mer kväveoxider än vad som krävs för att klara Euro 6-kraven, finns Fiat 500X med 1,6-liters dieselmotor och Audi A8 med 3,0-liters dieselmotor. Bara sju av 62 testade dieselbilar får högsta betyg.

Bland bensindrivna bilar klarar sig Ford Focus Ecoboost med 125-hästarsmotor dåligt – den får betyget E vilket innebär att den bara klarar Euro 3-kraven. I övrigt fick nästan alla bensinmotorer bra betyg, förutom Mini Cooper som fick nöja sig med betyget C. Hybridbilarna Toyota Prius, Toyota Yaris, Volkswagen Golf GTE och Porsche Cayenne S E-Hybrid fick betyget A.

Men testet möter kritik från biltillverkarna.

”Det här är ett test som är utfört av Emissions Analytics själva. Vi vet inte hur det gjordes eller om det är repeterbart. Vi står bakom utsläppstester vid verklig körning till 100 procent men under tiden kommer vi jobba för konsekventa och repeterbara tester. Vi tycker inte det är rättvist att dömas för det här enskilda resultatet”, säger en talesperson på Fiat.

Sju Volvobilar finns med i testet och det blir bara toppbetyg för en av dem: Volvo V40 med en bensinmotor på 245 hästkrafter får betyget A. 

Hela databasen med 112 testade bilar finns här.

Volvobilarna i testet

Volvo S60 D3 (150 hk, manuell): B
Volvo S80 D4 (181 hk, manuell): C
Volvo S80 D4 (181 hk, automat): F
Volvo V40 D4 (190 hk, manuell): E
Volvo V40 T5 (245 hk, automat): A
Volvo XC60 D5 AWD (220 hk, automat): F
Volvo XC90 D5 AWD (225 hk, automat): D

Annons
Annons
Rulla till toppen