BMW lanserar dieselmotor med fyra turbo – först i 750d

Det är inte så länge sedan flera bilmärken hade V8-dieselmotorer med massivt vridmoment och maffig gångkultur. Men nu satsar BMW på att lägga till fler...
Annons

Det är inte så länge sedan flera bilmärken hade V8-dieselmotorer med massivt vridmoment och maffig gångkultur. Men nu satsar BMW på att lägga till fler turboaggregat i en sexcylindrig motor istället för att gå på V8-spåret.

BMW har redan idag en rak dieselsexa med tre turbo. Men vad är bättre än tre? Fyra, förstås! Dieselskandalen har uppenbarligen inte skrämt bort BMW, som nu lanserar en sexcylindrig dieselmotor med fyra turbo, skriver Bimmerpost. Motorn har två turboaggregat som jobbar med högre tryck och två som arbetar med lägre tryck.

Dieselmotorn på 3,0 liter hamnar först i BMW 750d xDrive men fler modeller följer senare. Den ger som mest 400 hästkrafter mellan 4.000 och 4.400 r/min och 760 Nm vid 2.000–3.000 Nm.

Den som kan sina BMW-specifikationer märker att motorn bara har 19 hästkrafter och 20 Nm mer än dagens M550d xDrive med tre turbo. Men den nya motorn har bättre gasrespons, mer högvarvig karaktär och lägre förbrukningen. Åtminstone på papperet.

BMW 750d xDrive ska fixa 0–100 km/h på runt 4,5 sekunder vilket i så fall är 0,2 sekunder långsammare än M5.

Annons
Annons
Rulla till toppen