Polisen uppdaterar inte facebook – de kollar din bil

Nej, svenska poliser har inte blivit drabbade av sms-sjuka eller tvång att ständigt uppdatera sin status på facebook. Istället har de fått en ny, effektiv...
Annons

Nej, svenska poliser har inte blivit drabbade av sms-sjuka eller tvång att ständigt uppdatera sin status på facebook. Istället har de fått en ny, effektiv app till mobilen och de kan nu blixtsnabbt få koll på både fordon och ägare.

Arbetsgivare brukar säga att man inte ska jobba mer, utan smartare. Och det är precis vad som skett hos polisen, som sedan en tid fått tillgång till ett nytt verktyg som förenklar deras arbete. Istället för att gå omvägen via radiocentralen kan den enskilda polispersonen, direkt via sin smarta mobil, få alla nödvändiga uppgifter om ett fordon och dess ägare.

Den nya mobilappen ”mPMF” visar direkt i topp om det finns något avvikande med fordonet, till exempel att det är obesiktigat, oförsäkrat eller efterlyst. Om registreringsskyltar anmälts stulna syns det också.

Bilägarens foto hämtas automatiskt från passregistret och då går det direkt att avgöra om det är ”rätt” person i bilen. I appen syns det också om bilägaren är efterlyst eller misstänkt för något brott.

Trafikkontroller kan ju tyckas vara mindre viktiga och många poliser har fått höra irriterade kommentarer om ”har ni inget bättre för er än kolla hederligt folk?” Men tvärtom är trafikkontroller mycket effektiva för att håva in annan typ av brottslighet, till exempel inbrottstjuvar eller efterlysta personer. De som lever ett yrkeskriminellt liv blir också mindre benägna att röra på sig om de vet att risken för att gripas är stor. Och sen upptäcker polisen dessutom en hel del fordon med olika brister, rattfylla, drogpåverkade, med mera.

I videoinslaget nedan ser vi hur polisens önskelista kan göras lång för fler appar som sparar tid. Man vill kunna skanna körkort, utfärda fortkörningsböter och få in ännu fler funktioner. Pernilla Stridh, en av cheferna på polisens IT-avdelning, berättar att polisen efterfrågat en ”tjänstekamera” för att dokumentera bevis som direkt kan överföras på en central server.

Polisen har även uttryckt en önskan att kunna kommunicera bättre med varandra och IT-avdelningen utvecklar därför ett chattverktyg för detta. Nästa gång du ser en polis med mobilen i högsta hugg så räkna med att det inte är facebook som uppdateras, istället är det du och din bil som kontrolleras – eller så skickas en hälsning till kollegan lite längre ner på vägen: ”Stoppa den där föraren i blå Octavia-kombi som kör som en biltjuv!”

 

Annons
Annons
Rulla till toppen