När du har bråttom hem och måste över floden…

Det finns "off road", och så finns det off road... Skulle du våga köra ut i den här floden med din Toyota Land Cruiser?
Annons

När du har bråttom hem och måste över floden...
Ojdå, hur ska det här gå? Se filmen nedan.

Den där känslan när du ska ut på grabbhelg. ”Fiska”, som det brukar heta… Som alltid tog den där sista rapporten mycket längre tid än du hade tänkt – alltså är du sen. Grabbarna ringer och ringer. Säger att steken är på gång, bastun är varm, ölen är kall. Nu är det bråttom.

Du tittar på navigatorn och ser att det finns en kortare väg – något mindre väg, men jo, nog ser den kortare ut. Okej, den ser riktigt liten ut, mer som en stig, med va fasen, du har ju en Toyota Land Cruiser. 4×4. Det kommer gå galant.

Du svänger av stora vägen och in på småvägen. Går bra, grusad och fin. Liten, och rätt många potthål förstås, men va fasen, du har ju en Landcrusier. 4×4.

Den var längre än du trodde, du kör och kör, grabbarna ringer och hetsar.

Så ser du något längre fram på vägen. Det glittrar. Ser ut som vatten. Har det regnat? Är det en vattenpöl? När du kommer närmare och ser att den ser rätt ut stor ut, den där pölen. Riktigt stor faktiskt. Mer som en sjö. Du tittar på navin och ser att, jo det verkar faktiskt vara ett litet vattendrag, en bäck typ. I verklighetnet ser den mer ut som en flod… Men va vasen, du kan ju inte köra tillbaka. Inte nu. Äh, du har ju en Toyota Land Crusier. 4×4. Det kommer gå galant. Och så kör du… 

Naturligtvis är ovanstående lögn, trams och hittepå, men visst känner vi igen typen? Den där självsäkra, impulsiva, ”det-löser-sig-typen”.

Man ser att bilen flyter en bra bit ut i floden, men sedan verkar den sjunka så mycket att framhjulen når botten (så ser det ut i alla fall) och då får den tillräckligt med drivkraft för att faktiskt komma upp på andra sidan. Helt otroligt. Man kan inte sticka under stolen med att föraren är en skicklig off-road-förare och har nerver av stål.

Frågan är hur bilen mår efteråt.

”Det kan ha kommit in vatten precis överallt, även i olika smörjmedel. Den behöver inte gå sönder direkt, men längre fram när smörjningen förstörts av vatten och rost”, säger vår teknikexpert Pär Brandt (och tar sig för pannan…)

Om du inte har klämt den här fredagen, gör som folket i filmen och lämna kontoret. Ut i spenaten, tänd grillen, njut av solen och ha en riktigt trevlig fälg! 

Annons
Annons
Rulla till toppen