Små motorer ska låta törstigare – anledningen är riktigt smart

Ford har sökt patent för en bullerskapande anordning som ska få downsizade motor att låta som de har fler cylindrar. Anledningen är riktigt smart – men tror du att det skulle ha effekt på körningen?
Annons

Vi tänker oftast på konstgjort motorljud som något biltillverkarna installerar till kupén i prestandabilar för att addera lite extra känsla. Men Ford tittar nu på möjligheten att använda den här idén, för helt annat ändamål. Ford har sökt patent för en ny typ av bullerskapande anordning som ska göra att förarna kör mer effektivt och därmed snålare.

Problemet är nämligen att många ”växlar på gehör”, snarare än att titta på varvräknaren. Detta gäller särskilt om man kör bilar med små motorer. Ford kan visa att de som kör Fords lilla 1,0-liters trecylindriga EcoBoost-motor, tenderar att växla vid mycket högre varvtal än de skulle gjort med en större motor med fler cylindrar. 

Teorin är därför att ljudet av en större motor med fler cylindrar, skulle få förarna att växla upp tidigare, vilket sparar bränsle. Och genom att sätta in konstgjort ljud på rätt ställe i tändningscykeln, kan Ford skapa ett motorljud som låter som motorn har fler cylindrar. 

Det är för tidigt att säga om denna spännande teknik blir verklighet i Fords produktionsbilar, men det vore onekligen intressant i tider där koldioxidutsläpp och downsizing är viktigare än någonsin.

• Tror du att den här metoden kan göra att du kör snålare?

Annons
Annons
Rulla till toppen