Vanligaste dagen för ”road rage”

En ny undersökning avslöjar att risken är större att råka ut för "road rage" en viss dag i veckan.
Annons

Vanligaste dagen för
Trafikanter som spårar ur är vanligast på fredag eftermiddag. Se exempel på ”road rage” längre ner i artikeln.

Iskna människor i trafiken, även kallat ”road rage”, är obehagligt, och vi ser det allt oftare. Åtminstone på Youtube. Folk är förmodligen inte argare nu än tidigare, det är förmodligen bara antalet go-pro-kameror som har blivit vanligare och att galenskapen därmed blir dokumenterad – och distribuerad på Youtube. 

En undersökning, som försäkringsbolaget Auto Insurance Center, har gjort om amerikanernas beteende i trafiken visar att det är större risk att råka ut för ”road rage” vid vissa tidpunkter. 

Störst risk att stöta på en galet arg trafikant är på fredag eftermiddag i rusningstrafik, särskilt illa är det en varm dag augusti. (Enligt andra undersökningar är bilister som kör BMW argast.)

Förklaringen skriver vetenskapstidskriften, Illustrerad vetenskap, är att man på fredag eftermiddag är trött efter arbetsveckan. Man vill hem (fort) och fira helg. Men istället sitter många fast i en seg bilkö. 

”Det aggressiva beteendet i trafiken beror speciellt på att vi människor är territoriella och att bilen blir en förlängning av vårt territorium. Att andra människor kommer för nära får oss att tappa humöret”, skriver Illustrerad vetenskap. ”Dessutom reagerar vi kraftigare på dåligt beteende än bra beteende. Om en person beter sig illa i trafiken reagerar vi mer än om en person står tillbaka för oss.”

En sista förklaring till fredags-roadrage, tillskrivs fredagsölen.  

”Fredagar kan ibland kan innebära en öl innan det är dags att gå hem från jobbet – och då alkohol kan göra oss ännu mer aggressiva – eskalerar ilskan.”

Vi behöver knappast säga det, men det är klart man skippar ölen om man ska köra bil!

• Missa inget – följ oss på Facebook!

Annons
Annons
Rulla till toppen