Staten stämmer biltestföretagen i norr

I dag möts de i rätten. Frågan är: Räknas bilar på sjöis in under allemansrätten?
Annons

Statliga Sveaskog har stämt fyra biltestföretag i Norrbotten för att de inte vill betala för att de nyttjar isarna på två sjöar i Arjeplogs kommun.

I dag möts parterna i en första, muntlig förhandling i Luleå tingsrätt.

”Frågan är om man som markägare ska tåla att någon annan tar din mark i anspråk utan att du får betalt. Vi gör det här för Sveaskog men också för andra, privata markägare”, säger Viveka Beckeman, chefsjurist vid Sveaskog, till P4 Norrbotten.

I Norrbotten pågår sedan mer än 35 år omfattande vintertester av bilar och komponenter. Nästan alla världens biltillverkare finns på plats. Det uppskattas att den här industrin omsätter miljardbelopp.

Det är inte biltillverkarna som stäms utan de lokala företag som står för ”infrastrukturen”. Företag som varje vinter plogar upp olika testbanor åt sina kunder.

Sveaskog anser att biltestföretagen saknar rätt att ploga testbanor och bedriva kommersiell testverksamhet på de två sjöar som är aktuella i rättsfallet.

”Ja, Sveaskog äger vattenområdet. Men isarna har i alla tider använts för all möjlig verksamhet”, säger advokat Nils Rinander, som företräder de fyra biltestföretagen.

Det handlar inte om några stora belopp: Sveaskog har begärt ett arrende på 40.000 kronor per år och företag.

Men tvisten kan få stor betydelse för andra markägare och för andra typer av kommersiella motoraktiviteter, som exempelvis snöskoteråkning.

Sveaskog menar att motorfordon aldrig kan omfattas av allemansrätten.

Annons
Annons
Rulla till toppen