Så stor är risken att fotgängaren dör vid påkörning

Risken att döda en fotgängare vid påkörning är högre vid hög hastighet, det vet alla. Men vet du egentligen hur stora skillnaderna är vid olika hastigheter? Här ser man tydligt.
Annons

Så stor är risken att fotgängaren dör vid påkörning
Att som fotgängare bli påkörd i 70 km/h ger dåliga odds att överleva.

Ju snabbare du kör, desto mer troligt att du kommer att döda någon vid en påkörning. Enkel matematik.

Men det finns en korrelation mellan hastigheten på bilen och sannolikheten döda – eller dödas beroende på om du är en fotgängare som blir påkörd eller om du sitter bakom ratten. Ynka 10 km/h gör större skillnad än du tror.

En amerikansk studie med fyra års krockdata fick viss uppmärksamhet när den kom 2011, resultatet visade på sannolikheten att dödas vid en krock mellan bil och fotgängare. Men en ny utvisning av resultatet gör den betydligt mer lättillgänglig för alla som inte vill grotta ner sin i en gigantisk rapport. 

Så stor är risken att fotgängaren dör vid påkörning
Att bli påkörd i 55 km/h ökar chanserna, 2 av 3 överlever.

Diagrammen från ProPublica visar tydligt hur riskerna för fotgängaren ökar i förhållande till bilens hastighet. I diagrammet är dessutom hänsyn tagen till fotgängarens ålder, en äldre person har betydligt sämre chans att överleva en påkörning. 

Om bilen rör sig i 70 km/h är sannolikheten att fotgängaren avlider vid en påkörning 60 procent, avsett ålder (för en 30-åring är chansen att klara sig strax under 50 procent, för en 70-åring dör 8 av 10). 

Om hastigheten minskar till 55 km/h ökar chanserna för fotgängarna dramatiskt. Ungefär hälften av de äldre klarar livhanken, medan nära 80 procent av 30-åringarna klarar sig. 

Genom att titta på diagrammet är det lätt att förstå varför 30 km/h är att föredra i fotgängartäta områden. Över 90 procent överlever en krock i 30 km/h.

Sedan undersökningen gjordes har bilarnas fotgängarskydd utvecklats ytterligare. Många bilar har fina system att upptäcka fotgängare, men de bygger på att farten är låg. Och teknik i all ära, men även stadsplaneringen måste hjälpa till att skydda de utsatta trafikanterna. Gatornas utformning gör stor skillnad för fotgängarnas synlighet. Och vi får naturligtvis inte glömma hur mycket synligheten av fotgängare försämras om man fipplar med mobilen samtidigt som man kör bil…

Så stor är risken att fotgängaren dör vid påkörning
Dramatiskt större chans att överleva om bilens hastighet är 30 km/h.
Annons
Annons
Rulla till toppen