Polisen sätter dit cyklisterna – bötfäller

Milt uttryckt kan man säga att det råder ett spänt förhållande mellan många bilister och cyklister, speciellt i storstäderna. Båda sidor kan ge exempel på...
Annons

Milt uttryckt kan man säga att det råder ett spänt förhållande mellan många bilister och cyklister, speciellt i storstäderna. Båda sidor kan ge exempel på hänsynslös körning och farliga incidenter.

I storstäderna har cykeltrafiken ökat vilket gör att irritationen ökat även mellan cyklister, liksom mellan cyklister och gående. I den här videon från polisen får vi berättat hur det vid några tillfällen gått så illa att gående dött efter att ha blivit påkörda av cyklister. Den mest vanliga dödsolyckan är dock när cyklister blivit trängda eller påkörda av tunga fordon.

Den cyklande polisen på Södermalm, Krister Drakeklint, berättar i filmen att den ökande trängseln gör att man får upprätthålla ordningen genom att skriva ut ordningsböter. Det är inte ”fritt fram” bara för att man är på en cykelbana, även där råder det regler. Här är några exempel på böter som skrivs ut ofta till cyklister:

Rödljuskörning: 1.500 kronor.

Inte respekterat väjningsplikten på cykel: 1.000 kronor.

Haft för kort avstånd till framförvarande med cykel: 1.000 kronor.

Cyklat över heldragen linje: 800 kronor.

Cyklat mot enkelriktat: 500 kronor.

Cyklat på trottoaren: 500 kronor.

Cyklat utan belysning på cykeln: 500 kronor.

Otillåten skjutsning på cykel: 500 kronor.

Ordningsbot är den enklare formen av böter. För andra brott kan det handla om strafföreläggande och domstolsböter. Vad tycker ni bilister, borde polisen ta i med hårdhandskarna mot cyklisterna?

Annons
Annons
Rulla till toppen