VW Passat klar för dieselåtgärd – 800.000 bilar står på tur

Den tyska myndigheten KBA har godkänt den tekniska lösningen för Volkswagen Passat, CC och Eos med 2,0 TDI-motorer av typen EA189. Drygt 800.000 bilar som påverkats av dieselfusket kommer därmed att börja åtgärdas.
Annons

I Volkswagens åtgärdskampanj för bilar drabbade av dieselfusket har turen kommit till Passat, CC och Eos. Enligt Volkswagen Sverige kommer berörda svenska kunder inom kort få ett brev där bilägaren kan välja att genomföra korrigeringen i samband med en ordinarie service eller annat verkstadsbesök, eller boka en tid enbart för åtgärden. 

Åtgärden berör Passat, CC och Eos med 2,0 TDI-motorer med effekt på 81 kW, 100 kW och 103 kW. Totalt handlar det om cirka 11.000 bilar i Sverige. Åtgärden är kostnadsfri, berörda bilägare erbjuds även en lånebil i samband med verkstadsbesöket. 

”Åtgärdskampanjen för Passat, CC och Eos omfattar ett stort antal bilar som nu kommer att kunna lämnas in till våra verkstäder. Det känns bra att åtgärderna för mer än 800.000 av våra kunders bilar kan inledas. Våra återförsäljare och servicepartners står väl rustade för kampanjen”, säger försäljnings- och marknadsdirektör Jürgen Stackmann hos Volkswagen Personbilar.

Enligt tyska myndigheten KBA kommer de tekniska lösningarna inte innebära några förändringar av bränsleförbrukning, prestanda eller ljudnivå. KBA har tidigare bekräftat samma sak för bland annat Amarok och Golf, dock visar ett test som auto motor und sport på motsatsen.

Starten av åtgärdskampanjen, som från början var planerad till andra kvartalet 2016 för bilar med 1,2 TDI-motorer av typen EA189 kommer att bli försenad. Däremot förväntar sig Volkswagen att få ett godkännande för tekniska lösningar för andra volymmodeller med 2,0 TDI-motorer inom en nära framtid.

Berörda bilar är tekniskt säkra och kan köras som vanligt utan några begränsningar fram till att åtgärderna genomförts, skriver Volkswagen.

Annons
Annons
Rulla till toppen