2016 blir det bästa bilåret i Sverige någonsin

Bilhandeln går för högtryck i Sverige. 2016 kan bli ett rekordår både för nybils- och begagnatförsäljning. Anledningarna är flera.
Annons

BIL Sweden reviderar prognosen för nybilsregistreringarna i år till 375.000 bilar, vilket innebär en uppjustering med 20.000 bilar jämfört med tidigare prognos.

”Slår prognoserna in kommer 2016 att bli ett rekordår”, säger Bertil Moldén.

Bakgrunden till höjningen är den mycket starka utvecklingen av både nyregistreringar och orderingång. Registreringarna har ökat 29 månader i rad och hittills i år har uppgången varit drygt elva procent jämfört med fjolåret som var ett rekordår med nyregistreringar på 345.000 personbilar och 45.000 lätta lastbilar.

Flera orsaker till den positiva utvecklingen

Stark konjunktur

Rekordlåga räntor

Ökad köpkraft och förmögenhetstillväxt hos hushållen 

Stabil arbetsmarknad med ökad sysselsättning och låga varsel

Växande befolkning

Begagnatlagren är i god balans. Omsättningshastigheten på lagren är fortsatt hög.

Privatleasingen, som idag står för en fjärdedel av privatmarknaden, attraherar nya köparkategorier.

Bilen som transportmedel blir allt populärare.

Men det är inte bara nybilsförsäljningen som når rekordnivåer, det gör även begagnatförsäljningen, enligt MRF. 2015 såldes över 1,3 miljoner begagnade personbilar i Sverige, vilket var nytt rekord. Och ökningen fortsätter, hittills i år är ökningen 2 procent, drygt 526.000 bilar. 

Det är dock bara bilhandelns andel som ökar, privathandeln minskar. Av bilar som är upp till tio år säljs 60 procent i bilhandeln, och för bilar som är max fem år är andelen 72 procent. Enligt MRF är anledningen till detta att köparen söker ökad trygghet kring bilaffären.  

”Hos bilhandlaren ges inte bara information om bilens skick, varudeklaration och historik, man får dessutom garanti på bilen och köpet omfattas av konsumentköplagen”, säger Johan Holmqvist bilhandelsansvarig på MRF.

Annons
Annons
Rulla till toppen