Nya uppgifter: Audi Q8 visas upp i höst – lyxig toppmodell med ny hybridteknik

Audi tycker inte att 52 modeller räcker och ska därför utöka till 60 modeller innan 2020. Det har Audichefen Rupert Stadler sagt på den årliga...
Annons

Audi tycker inte att 52 modeller räcker och ska därför utöka till 60 modeller innan 2020. Det har Audichefen Rupert Stadler sagt på den årliga märkeskonferensen.

Ett mycket viktigt steg i den strategin är att lansera fler suvar och toppmodellen ska heta Q8. Den visas upp i konceptform på bilsalongen i Los Angeles i november. Därefter väntas Audi Q8 sättas i serieproduktion under 2017 eller 2018.

Audi Q8 ska främst locka köpare i Kina, Mellanöstern och USA. För elbilsfantaster i Europa blir Audi Q6 mycket viktigare, eftersom den blir helt eldriven. Audi Q8 kommer förmodligen inte med eldrift men däremot som laddhybrid. Den blir större och lyxigare än Q7 med ett läckrare designspråk, bland annat med sluttande coupétaklinje.

”Vi ser väldigt stor potential i suv-segmentet och särskilt i den prestigefyllda, stora suv-klassen”, har Rupert Stadler sagt.

Nya uppgifter: Audi Q8 visas upp i höst – lyxig toppmodell med ny hybridteknik

Målet med Audi Q8 har varit att ta fram en suv-motsvarighet till toppmodellen A8. Audi siktar på en tjänstevikt på under två ton i Q8-modellen. Laddhybridtekniken blir förmodligen inte densamma som sitter i dagens Q7. Audi utvecklar ett nytt system med elmotor och bensinmotor tillsammans med Porsche. Räckvidden på eldrift blir dock inte så mycket längre än idag – drygt fem mil.

Under skalet bygger Audi Q8 på koncernens MLB-plattform precis som Audi Q7, nästa generation Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg och Bentley Bentayga.

Audi Q8 får ett 48-voltssystem för att klara av all teknisk utrustning och hybridsystemet, infotainmentsystem och digitala instrument med oled-skärmar och många funktioner för autonom bilkörning.

Annons
Annons
Rulla till toppen