Nu suv provkörd: ”Det bästa är priset”

auto motor & sports Erik Trulsson har provkört Seats nya suv, Ateca. "Det är skarpa linjer och den är spänstig att köra. Som en kaxig Leon. Men det bästa med den här bilen är priset", säger Erik.
Annons

Hej Erik. Berätta, vad händer i Barcelona?

Jo, här är det en hel del billanseringar. Och lägligt nog ligger också Seats fabrik och huvudkontor här. (Nya Ateca byggs dock i Skodas fabrik i Tjeckien.) Så till skillnad från Volvo har Seat gärna provkörningar i sin hemstad. Varför har inte Volvo lanseringar i Göteborg? Det hade ju kunnat vara hur läckert som helst att köra ut i Bohuslän och så. (Den internationella provkörningen av Volvo S90/V90 kördes i Spanien. Reds anm.)

Men du har kört Seat?

Ja det har jag. Seat har byggt en suv. Eller, de benämner den som suv. Den heter Seat Ateca. Det första som slår mig när jag kör den är hur osuvig den känns. Seat har trollat bort det suviga i form av en lite högre och struttigare gång. Ateca känns mer som en spänstig kompaktbil. Men ändå har den bra offorad-kapacitet med fyrhjulsdrift, bra frigångsvinklar och prylar som hill descent control.

Har du kört den offroad?

Nä, alltså jag har inte kört den i skogen eller på en leråker. Men Seat har byggt upp en hinderbana som vi har fått köra genom och jag måste erkänna att det är imponerande vilka branta lutningar som den här bilen med lätthet tar sig an. Vi körde även växelvis över hinder så att två hjul var i luften och fyrhjulsdriften driver på bra. 

Hur skulle du sammanfatta dina intryck av Ateca? 

Seat pratar ju mycket om att det är passion och känslor och så vidare. Och med tanke på att det i grund och botten är en Volkswagen-produkt får man ändå ge dem att den har lite mer karaktär än många av de tyska bilarna. Både till utseendet och till sättet. Det är skarpa linjer och den är spänstig att köra. Som en kaxig Leon. Men det bästa med den här bilen är priset. En 150-hästars bensinare med fyrhjulsdrift börjar på 236.900 kronor. Och det, det är mycket bra, som Christer Glenning hade sagt.

Läs allt om Seat Ateca i vår Seat-bilaga som följer med ams nummer 15. 

• Test av nya VW Tiguan mot sex konkurrenter i nr 12-2016 (i butik nu) – eller klicka för att läsa digitalt!

Nu suv provkörd:

Nu suv provkörd:

Nu suv provkörd:

Nu suv provkörd:

Nu suv provkörd:

Nu suv provkörd:

Nu suv provkörd:

Nu suv provkörd:

Nu suv provkörd:

Nu suv provkörd:

Nu suv provkörd:

Annons
Annons
Rulla till toppen