Automatvapen rår inte på bepansrad super-BMW

Bilen klarar en attack med AK-47, världens vanligaste automatkarbin. Och även med helt platta däck är den redo att fly fältet.
Annons

Automatvapen rår inte på bepansrad super-BMW
BMW X5 Super Plus – när du känner dig rädd…

Vid den årliga polismässan (GPEC) i Leipzig, visade BMW upp sin tyngsta modell, bokstavligt, den bepansrade F15 X5 Security Plus.

Det är tredje generationens X5 som ligger till grund för den här bepansrade X5:an och den används över hela världen av högprofilerade kunder. 

Det bepansrade passagerarutrymmet uppfyller säkerhetsklass klass 6 (VR6) vilket betyder att den klarar en attack med automatvapen som AK-47, världens vanligaste automatkarbin. Nästa nivå, VR7, finns i den specialbyggda BMW 7-serien som erbjuds till poliskårer och privatpersoner med speciellt skyddsbehov.

Säkerhetsglaset håller inte bara kulorna borta kabinen, utan skyddar också om någon försöker krossa rutan med slägga eller liknande. En polykarbonatbeläggning skyddar från eventuellt splitter.

Automatvapen rår inte på bepansrad super-BMW
Blåljusen är inte standard, BMW X5 Super Plus kan tas för en helt vanlig X5.

Tack vare speciella run-flat däck, kan bilen inte stoppas genom beskjutningen av hjulen, till och med om däcken blir helt platta fungerar de för en snabb flykt.

X5 Security Plus har särskilda system för kommunikation med omvärlden, vilka kan styras via mittkonsolen. Till vardags, när bilen inte är under beskjutning, är dessa knappar helt dolda under mugghållarna.

En kraftfull motor är naturligtvis ett måste för en bil som denna. Under huven hittar vi därför samma V8 TwinTurbo som finns i BMW X5 xDrive50i. 4,4 liter, 450 hk och 650 Nm kommer väl till pass för att kunna ta till flykten trots en ansenlig tjänstevikt, av vilken naturligtvis armeringen väger tungt, vikten tycks dock vara hemlig. Fjädring, bromssystem och det elektroniska stabiliseringsprogrammet DSC har anpassats särskilt för att väghållningen ska vara likvärdig en vanlig X5.

Sist, men kanske inte minst viktigt, för att hålla en låg profil på vägen, ser BMW X5 Security Plus i stort ut som en helt vanlig X5. Åtminstone vid en första anblick.

Källa och bilder: Bimmertoday

Automatvapen rår inte på bepansrad super-BMW
En lurig mugghållare…
Annons
Annons
Rulla till toppen