Polisen tog bort uppmaning till cyklister

Vet du skillnaden på cykelpassage och cykelöverfart? Inte? Det gör knappt polisen heller. Polisens uppmaning på facebook att cyklister alltid har väjningsplikt är nu bortplockad.
Annons

Polisen tog bort uppmaning till cyklister
Polisen i Västervik lade upp denna bild på sin facebooksida – men den är nu bortplockad.

Polisen i Västervik lade på tisdagen upp ett inlägg på facebook som förvirrade många. 

På skylten står det: ”Cyklister har alltid väjningsplikt in på väg från cykelbana.”

Men många ifrågasatte polisens uppmaning: ”Att tänka på ni som cyklar”, eftersom reglerna från 1 september 2014, gör skillnad på cykelpassage och cykelöverfart. 

Vi ställde frågan till Transportstyrelsen, om cyklister alltid har väjningsplikt.

”Det stämmer att om en cykelbana kommer ut på en väg så har cyklister väjningsplikt. Detta ska dock inte förväxlas med en cykelöverfart, där har bilister väjningsplikt mot cyklister”, säger Leif Broo, sektionen för regelinformation.

Bilden på polisens facebooksida är nu bortplockad.

Detta gäller från 1 september 2014:
Vid en cykelpassage har cyklister väjningsplikt mot trafiken på korsande gata, alltså i princip samma regler som gällde för cykelöverfart tidigare. En cyklist/mopedförare som ska åka ut på en cykelpassage måste sänka hastigheten innan.

Vid en cykelöverfart däremot, kommer cykeltrafiken att tydligt prioriteras. Trafik som ska korsa cykelöverfarten har väjningsplikt mot cyklister och mopedförare som är ute på eller ska ut på cykelöverfarten.

Polisen tog bort uppmaning till cyklister
Cykelpassagen har endast markeringar i marken samtidigt som cykelöverfarten har både markering och vägmärke. Vägmärket kommer att ha samma utformning och sitta på samma sätt som vid ett ”vanligt” övergångsställe.
Annons
Annons
Rulla till toppen