Här finns Sveriges sämsta vägar

Saken är klar: Sveriges sämsta vägar finns i norr. Av landets 20 sämsta riks- och landsvägar finns 16 stycken norr om Dalarna. 70 mil är...
Annons

Saken är klar:

Sveriges sämsta vägar finns i norr. Av landets 20 sämsta riks- och landsvägar finns 16 stycken norr om Dalarna. 70 mil är så dåliga att de anses obehagliga att trafikera!

Värst av alla är riksväg 90 genom Västernorrland och Västerbotten, två län där dessutom vägarna blivit sämre. Västerbotten är det län som, precis som i förra undersökningen, har de sämsta vägarna i landet, och bland annat har Sveriges sämsta europaväg (E45).

Störst andel bra vägar finns runt storstäderna samt i Västra Götaland, Östergötland, Västmanland och Gävleborg.

Det är Motormännen som för andra året i rad undersöker Sveriges vägnät. Undersökningen omfattar enbart det primära vägnätet – alltså europa-, riks- och primära länsvägar upp till vägnummer 499. Man har kartlagt 6 700 mil i identiska bilar (Volvo V40 D2 diesel) utrustade med smartphones och appen Roadroid. Det verktyget samlar in 100 signaler per sekund för att notera ytojämnhet. Det värdet ger sedan en gradering i fyra steg från svart (dålig) till grön (god).

Du hittar hela undersökningsresultatet här.

Blekinge, Hallands och Norrbottens län saknas i undersökningen eftersom det fattas tillräckligt med data.

Generellt anser Motormännen att vägstandarden är hög, men att det är stor skillnad på kvalitet beroende på var i landet man befinner sig.

”Dåliga vägar ökar det avståndshandikapp som redan finns i gles- och landsbygd. Vi är mycket kritiska till att regeringen sänkt anslaget till vägunderhåll med en halv miljard, samtidigt som skatterna på bilism höjs”, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig hos Motormännen till Aftonbladet.

 

 

Här finns Sveriges sämsta vägar
Kartan talar sitt tydliga språk: Ju mer åt rött – desto sämre vägar. KLICKA FÖR STÖRRE.
Annons
Annons
Rulla till toppen