Mycket långa köer på E4/E20 – ta en annan väg

Trafikverket uppdaterar sin trafikvarning och rapporterar att det är fortsatt mycket begränsad framkomlighet i södergående riktning på E4/E20 vid Södertälje. Köerna är upp till en mil långa och kan fördröja restiden med flera timmar. Köerna beror på den lastbilsolycka som inträffade under midsommarhelgen.
Annons

Mycket långa köer på E4/E20 – ta en annan väg
Varning för långa köer på E4/E20 vid Södertälje i södergående riktning.

Orsaken till köerna är den lastbilsolycka som inträffade natten mot midsommar. Motorvägsbron fick omfattande skador då lastbilen välte och kilades fast. Enligt trafikverket beräknas det ta flera veckor innan väg- och sjötrafik rullar som vanligt igen. 

Trafiken som ska söderut leds in på Saltsjöbron eftersom motorvägsbron i södergående riktning är avstängd. Framkomligheten påverkas kraftigt och skapar köer eftersom Saltsjöbron har färre körfält. Köerna börjar just nu (tisdag, cirka klockan 12:00) cirka en mil från bron.

”För att öka kapaciteten har vi sett till att Saltsjöbron är enkelriktad för södergående trafik under den här perioden. Men vi rekommenderar trafikanter att undvika att ta bilen eller om möjligt välja en annan resväg”, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

Även sjötrafiken påverkas då ingen broöppning sker på Motorvägsbron, Saltsjöbron och järnvägsbron. Det kommer även att vara färre broöppningar än normalt av Slussbron och Mälarbron för att underlätta för trafikanterna och inte stoppa upp vägtrafiken mer än nödvändigt.

Trafiken i norrgående riktning påverkas inte. 

Södergående långväga trafik kommer att ledas om från Uppsala till väg 55 via Strängnäs samt E18 via Västerås/Arboga för att förbättra framkomligheten för både långväga och lokal trafik. 

”Vi har stoppar större vägarbeten på 55:an och E18. Det kommer dock att vara ett akut vägarbete på väg 55, en sträcka på ca 2 km, söder om Enköping som kommer att påverka framkomligheten mellan klockan 09.00 och 14.00 på tisdagen”, säger Bengt Olsson.

”Vi arbetar på högvarv med att återställa bron. Det kommer dock att ta tid eftersom vi först behöver besiktiga både ovan- och undersidan av bron för att se omfattningen av skadorna. Det kommer att ta flera veckor innan väg- och sjötrafiken går som vanligt”, säger Bengt Olsson.

Följ läget i trafiken via Trafikverket.se eller Trafiken.nu.

Kritiken mot Trafikverket har varit stark efter trafikolyckan. Resenärerna rasade efter den bristande informationen på sociala medier, då Trafikverket hade valt att ta ledigt på midsommarafton. Vilket de meddelat (på Facebook) dagen före midsommar.

”Imorgon är vi som svarar här på Facebook upptagna med att dansa runt stången (eller skydda oss från regnet?). Vi är tillbaka på måndag och till dess når du som vanligt vår kundtjänst via telefon. Ha en härlig midsommarhelg!”

Många trafikanter har i efterhand reagerat på Facebook-meddelandet (se meddelandet nedan).

”Vi jobbar inte med trafikinformation på Facebook, säger Bengt Olsson”, presschef på Trafikverket till Resumé. Han berättar att man främst använder kanaler som radio och kundtjänst till det ändamålet. 

Bilisterna möttes av ett inlägg om att ni skulle dansa runt midsommarstången när det blev trafikkaos. Kan du förstå att folk blir provocerade, undrar Resumé.

”Ja absolut. Nu visste vi i och för sig inte att en långtradare skulle krascha in i en bro, men i efterhand så borde vi såklart se över och diskutera rutinerna med medarbetarna. I det här fallet kan man lugnt säga att det blev tokigt.” 

Annons
Annons
Rulla till toppen