Gasbil exploderade – bilägare uppmanas att inte tanka gas

Två personer skadades lindrigt och en hund dog när en gasbil exploderade i samband med att den tankades. Orsaken var enligt polisen en rostig gastank i bilen. Nu uppmanar Volkswagen berörda bilägare att uppsöka verkstad samt att inte tanka gas.
Annons

Gasbil exploderade – bilägare uppmanas att inte tanka gas
Den bil som exploderade på måndagen, Volkswagen Touran Ecofuel, har även tidigare haft problem med explosionsrisk.

En VW Touran EcoFuel exploderade på måndagen när tankades med gas. Det var en av bilens främre gastankar som brast och en explosion uppstod. Anledningen är att korrosion kan försvaga tankarnas ytskikt och leda till möjlig skada på tankarna i samband med påfyllning. 

Olyckan undersöks just nu av VW-tekniker, men redan innan analysen är klar går Volkswagen ut med ett meddelande att ägare av Touran EcoFuel (årsmodell 2006-2009) ska besöka en auktoriserad Volkswagen-verkstad för inspektion och eventuellt byte av de främre gastankarna. Totalt 909 bilar är berörda i Sverige.

Volkswagen uppmanar också kunderna att inte tanka bilarna med gas innan tankarna inspekterats, utan att istället köra bilen helt på bensin om gastankarna är tomma.

VW skickar ut brev till samtliga berörda kunder och kommer även att försöka nå dem på andra sätt, som till exempel via telefon, meddelar Volkswagen.

Redan förra sommaren exploderade en tankande gasbil i Linköping, den gången på grund av att de bakre gasflaskorna blivit utsatta för åverkan, eventuellt påkörda, säger säger Marcus Tomasfolk informationschef för Volkswagen Sverige, till Göteborgs-Posten. Chauffören blev lindrigt skadad. 

”I samband med olyckan 2015 var företrädare för verkstadsföreningen, Bilprovningen, Transportstyrelsen och den största gasbilsleverantören Volkswagen överens om att kontrollen av gamla gastankar måste skärpas. Men sedan dess har ingenting hänt”, skriver Ronny Svensson, vd på Ynnor.

I väntan på riktlinjer och lagstiftning presenterar Ynnor rekommendationer för hur man ska hantera sin gasbil.

• Parkera inte gasbilen i dåligt ventilera garage eller parkeringshus.

”Här följer vi Bilprovningens säkerhetsrutiner för biogasbilar, att de aldrig får stå kvar inomhus över natten”, kommenterar Ronny Svensson.

• Vid tankning, töm gasbilen på människor och djur.

• Kontrollera gastanken minst vartannat år. Gastanken döljs ofta av skyddsplast som måste demonteras vid okulär besiktning, något som inte alltid görs vid kontrollbesiktning. Därför måste gastanken kontrolleras separat, så att den inte rostar sönder, får sprickor eller på annat sätt blir obrukbar.

• Installera gasvarnare i alla gasbilar.

Enligt Ynnor exploderade tidigare i år även en tankstation i Lund på grund av en läckande ventil. Dessutom ska olika hemmagjorda lösningar använts för att försöka tanka fordonsgas i exempelvis gasoldrivna bilar.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen