EU kände till fusket – bjöd Volkswagen på lyxmiddag

Foto: Piotr Drabik/Creative Commons/Wikimedia Volkswagens fusk var känt på EU-nivå flera år innan det avslöjades i september 2015. Det skrev tyska Der Spiegel om i förra...
Annons

EU kände till fusket – bjöd Volkswagen på lyxmiddag
Foto: Piotr Drabik/Creative Commons/Wikimedia

Volkswagens fusk var känt på EU-nivå flera år innan det avslöjades i september 2015. Det skrev tyska Der Spiegel om i förra veckan.

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att Volkswagen har haft tät kontakt med den EU-kommissionär som känt till fusket, bland annat med middagar och provkörningar av bilar.

Antonio Tajani visste om fusket och kan ha blivit pressad av Volkswagenledningen att införa mildare avgasregler. Han, eller företrädare för honom, ska ha träffat personer ur VW-ledningen flera gånger i mer än tre års tid.

Han bjöd bland annat dåvarande VW-chefen Martin Winterkorn på middag. Ett halvår senare bjöds Antonio Tajani in till Wolfsburg, personligen av Martin Winterkorn, bland annat för provkörning av bilmodeller.

Volkswagen hade några år tidigare kallat EU-kommissionens förslag om nya koldioxidkrav och testmetoder för att mäta förbrukning och utsläpp för ”alldeles för ambitiösa”. Enligt SvD trodde Volkswagen inte på att sänka utsläppen med hjälp av elbilar, utan med bilar med förbränningsmotor.

Antonio Tajani avgick som industrikommissionär 2014. Han är idag ledamot i EU-parlamentet.

Annons
Annons
Rulla till toppen