Får man krossa bilrutan för att rädda en hund?

Äntligen lovar SMHI riktig sommarvärme i Sverige. Men glöm inte att bilen snabbt blir en dödsfälla för djur och barn. Här får du veta vad lagen säger om att krossa en bilruta för att rädda exempelvis en hund. Missa inte den dramatiska filmen längst ner i artikeln.
Annons

Får man krossa bilrutan för att rädda en hund?
Den här bilden visar hur varmt det blir i bilen vid olika utomhustemeraturer en solig dag. Men glöm inte att bilen blir rejält varm även vid skugga. Källa: Svenska kennelklubben, www.skk.se

Man kan inte påminna nog många gånger om hur varmt det blir i en bil när solen ligger på – och hur fort det går. I ett bastutest som auto motor & sport gjorde 2014 steg temperaturen i bilen till hela 73 grader – och då är det lätt att förstå att ett barn, hund, eller annat djur, snabbt kan få värmeslag och dö.

Men även lägre temperaturer är farligt, hundar kan inte svettas som människor och blir därför mycket lätt överhettade. Det räcker inte att veva ner försterrutan några centimeter, det blir ändå för varmt i bilen. Och glöm inte att det blir varmt i bilen även tidigt på morgonen, och även om den står i skugga eller om det blåser. (Se bilden nedan.)

Frågan är då vad man ska göra om man ser ett djur i en varm bil? Får man exempelvis krossa rutan eller kan man bli straffad?

Lagen säger att i en akut situation har man rätt att i nöd (Brottsbalken 24:4§) slå sönder en bilruta, öppna dörren och få ut djuret så snabbt som möjligt.

Före ett sådant handgripligt agerande är det dock bra att ringa polisen och säga att det finns ett djur som mår dåligt och fråga när någon från polisen kan komma. 

Kan inte polis komma till platsen tillräckligt snabbt kan man rådfråga operatören på polisens ledningscentral vad som bör göras. 

Men är läget akut, man ser exempelvis att djuret är medvetslöst eller flämtar mycket, då får man alltså krossa rutan. Polisen föreslår att man, om det är tidsmässigt möjligt, hittar ett vittne som kan intyga att djuret är i fara, innan man krossar rutan. Detta om bilägaren senare skulle anse att du handlat felaktigt.

Värt att tänka på när du ska slå sönder rutan är att inte använda en stor sten eller liknande, då det är mycket svårt att krossa en bilruta med ett ”trubbigt” föremål, det finns istället risk att stenen studsar och träffar dig i huvudet. Ju spetsigare föremål desto lättare. 

Om du träffar på en hund som är är drabbad av överhettning ska du först och främst bjuda den på vatten, om den inte vill eller orkar dricka kan du duscha den eller blöta en handduk, blöt ner trampdynor och pälsen ända in på bara skinnet (men använd inte is för att kyla hunden). Åk sedan till djursjukhus eller veterinärmottagning.

På bilden nedan ser du en tabell som visar hur varmt det blir i bilen, både i sol och skugga.

 

Får man krossa bilrutan för att rädda en hund?
Som privatperson får du enligt lagen ingripa om du ser en hund fara illa i en varm bil.

Tips

Om det finns tid kan du försöka kolla upp vem som äger bilen och därefter ta reda på telefonnumret till vederbörande.

Skicka registreringsnumret till nummer 72503.

Du får ett svars-sms med information om aktuellt fordon.

Tjänsten är avgiftsbelagd och kostar 3 kronor per skickat sms (teleoperatörens avgifter tillkommer).

Telefonnumret till ägaren kan du sedan söka på hitta.se eller eniro.se.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen