Mercedes får hård kritik för nya systemet – självkörande eller inte?

Tesla har som bekant fått en hel del kritik för autopilotsystemet – många uppfattar det som att bilen blir helt självkörande, men föraren måste vara aktiv...
Annons

Mercedes får hård kritik för nya systemet – självkörande eller inte?

Tesla har som bekant fått en hel del kritik för autopilotsystemet – många uppfattar det som att bilen blir helt självkörande, men föraren måste vara aktiv och hänga med i trafiken.

Amerikanska Consumer Reports har krävt att Tesla byter namn på systemet eftersom det inte gör bilen autonom.

Nu har det också börjat storma kring Mercedes, som nyss har lanserat en ny generation E-klass där en av de viktigaste nyheterna är ett system som heter Drive Pilot. Enligt Mercedes egen marknadsföring gör systemet bilen ”självkörande” – men det stämmer inte heller.

Att kalla bilar med Drive Pilot-systemet för självkörande invaggar förarna i falsk säkerhet. Det påstår bland andra Consumer Reports och amerikanska trafiksäkerhetsverket NHTSA.

”Mercedes E-klass når inte upp till definitionen av en helt eller ens delvis självkörande bil, men den marknadsförs ändå på ett sätt som gör att kunderna tror att den är självkörande”, skriver organisationerna.

En av reklamfilmerna där Mercedes kallar bilen för självkörande har nu tagits bort från Youtube.

Det är oklart om Mercedes i Sverige uttryckligen har kallat bilen för ”självkörande”. Så här står det i pressmaterialet för nya E-klass:

”Nya E-klass bjuder på världspremiär för ett antal helt nya tekniska lösningar, inte minst inom det självkörande området.”

Och så här står det om kombiversionen av E-klass:

”Mercedes E-klass kombi har länge varit en favorit för dem som vill ha högsta klass på både komfort, utrymme och lastförmåga. Den nya versionen erbjuder allt detta plus den senaste tekniken när det gäller självkörande och uppkopplade funktioner från sedanversionen som började säljas i april.”

Vi har sökt svenska Mercedes för en kommentar.

Annons
Annons
Rulla till toppen