Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna

Nordslingan på Nürburgring är lackmustestet för alla bilar. På topplistan över de tio snabbaste fyrdörrarsbilarna genom tiderna finns både halvkombi- och SUV-modeller.
Annons

En gång i tiden var toppfart och accelerationen 0-100 km/h måttet för vad prestanda i en bil dög till.

Men sedan ett antal år tillbaka har varvtiden på klassiska Nürburgrings nordslinga blivit lackmustestet. Här handlar det inte bara om att accelerera fort. Det handlar lika mycket om bra bromsar och ett väl avstämt chassi. Inget avslöjar en bil lika mycket som ”Det gröna helvetet” i Eifelbergen.

Att redovisa en tid runt Nordslingan har blivit nästan lika viktigt som att deklarera bränsleförbrukning. Och svårare att fuska med.

Här är en annorlunda lista – de tio snabbaste fyrdörrarsbilarna på Nürburgring genom tiderna.

Du kommer snabbt inse att både halvkombi- och SUV-modeller (!) klarar sig in på den listan.

Observera att officiella tiderna gäller ett ”fullt varv” (20.600 meter) och inte det bland Ringen-entusiaster oftare redovisade ”Bridge to Gantry”, en variant som är hela 1,5 kilometer och som tillkommit av både praktiska och säkerhetsmässiga skäl. (Den långa rakan med påfart/avfart räknas inte in).

 

10: Audi RS 4 – 8,09

Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna
Det tekniska databladet avslöjar att det är en hårding: En V8-motor med 420 hk gör att den klarar 0-100 på strax över 4,5 sekudner. Fyrhjulsdriften bidrar till att den redan 2006 snurrade runt Ringen på 8,09 minuter. (Förare: Horst von Saurma/Sport Auto)

 

9: Subaru WRC STI – 8,06

Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna
Kanske mest känd från rallyvägarna med sin fyrhjulsdrift och utmärkta väggrepp, något som även kommer den till godo på Nordslingan. Spec C-versionen åkte runt på 8,06 redan 2004 (Förare: Motahuro Kurosawa).

 

8: Porsche Cayenne Turbo S – 7.59,74

Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna
En SUV är väl knappast något som man normalt förknippar med en racerbana. Men Cayenne Turbo S är ingen vanlig SUV: 570 hk, 0-100 på under fyra sekunder. 2015 blev den första SUV-modellen som klarade ett varv runt Ringen på under åtta minuter.

 

7: Cadillac CTS-V: 7.59

Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna
Enda amerikanen på listan. Med 556-hästars V6 och riktigt vassa köregenskaper trivdes andra generationen av CTS-V utmärkt i ”Det gröna helvetet”. Det bevisade den redan 2008 med en tid under åtta minuter. (Förare: John Heinricy)

 

6: Porsche Panamera Turbo – 7.56

Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna
Den som köpte turboversionen av Porsches sedanmodell fick en bil som var snabbare än det mesta på vägarna. I händerna på Walter Röhrl satte den 2009 nytt rekord för fyrdörrarsbilar på Nordslingan.
De fem snabbaste hittar du här!

 

5: BMW M5 – 7.55

Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna
F10 BMW M5 var större och tyngre än den utgående E60-serien, men det betyder verkligen inte att den blev långsammare. Tvärtom: Den är fortfarande brutalt snabb. Med en 560-hästars V8 under huven tog den sig runt Ringen på nytt sedanbils-rekord 2011.

 

4: Mercedes-Benz E63 AMG S – 7.55

Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna
Precis som M5 är E65 stor, tung och driven av en V8 med dubbla turbo. Det blev oavgjort mellan de tyska prestigeprestandabilarna när AMG 2013 tangerade BMW:s tid. (Förare: Horst von Saurma/Sport Auto)

 

3: Honda Civic Type R – 7.50,63

Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna
Med bred marginal den överlägset snabbaste framhjulsdrivna fyrdörrarsbilen runt Nordslingan. Tiden sattes 2014 är är fortfarande häpnadsväckande: Den är blott 16 sekunder långsammare än Koenigsegg CCR!

 

2: Alfa Romeo Giulia QV – 7.39

Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna
Alfas utmanare till M3 och AMG C63 dröjde – men när den väl kom var den duktigt laddad. Giulia QV utvecklar 505 hk och med sin tid på 7.39 hade den ett kort tag rekordet för sedan-bilar på Nordslingan. Notera att det var en förseriebil, lättad med 100 kilo och på racingdäck.

 

1. Porsche Panamera Turbo – 7.38

Lista: De tio snabbaste fyrdörrarsbilarna
I sin andra generation har Porsche vässat formerna, men också formen hos Panamera. I år har den lyckats putsa Giulias rekord med en sekund, vilket gör den till den snabbaste sedan-modell som någonsin kört runt banan.
Annons
Annons
Rulla till toppen