Tesla missar målet igen – men lovar 80.000 bilar i år

Tesla missar målet igen – men lovar 80.000 bilar i år
Produktionsproblemen sägs vara lösta och fördelningen mellan Model S och Model X ligger nu på cirka 50/50.

Efter att börsen stängt på onsdagskvällen släppte Tesla Motors sitt kvartalsbokslut för andra kvartalet. På den positiva sidan kan man berätta att omsättningen går enligt plan och produktionsökning också – det här året lovar Tesla att man kommer upp i en produktion på 80.000 bilar.

På den negativa sidan kan man dock konstatera att Tesla Motors ännu en gång gjort en förlust, och en större sådan än analytikerna väntat sig. Förlusten blev 293 miljoner dollar, 2,5 miljarder kronor.

Den stora utmaningen under första halvåret har varit att förbättra och effektivisera produktionen. Under telefonkonferensen sa Elon Musk: "Vi har varit i produktionshelvetet under årets första sex månader."

Men enligt Elon Musk har man nu fått ner antalet timmar per bil och ligger stadigt på en nivå av 2.000 bilar per vecka. Under första kvartalet levererades 14.810 bilar och under andra kvartalet 14.402 bilar (9.764 Model S och 4.638 Model X). Det uppskruvade tempot gjorde att nästan hälften av Teslas Q2-produktion skedde under periodens fyra sista veckor. Den faktiska produktionen under Q2 var högre, 18.345 bilar. Tesla skiljer på levererade bilar och producerade bilar, under Q2 var ovanligt många bilar på väg ut till kund.

Men kan man hålla en nivå på 2.000 bilar per vecka innebär det att produktionen under andra halvåret lyfter till cirka 50.000 bilar. Och då når man alltså målet på 80.000 bilar under 2016. Målet är att nå ända upp till 2.400 bilar per vecka under Q4.

När det gäller produktionen av Model 3 återupprepade Elon Musk att designarbetet nu är avslutat ("Vi har lagt pennan på bordet"). En del av de arbetsstationer som behövs i fabriken för att bygga Model 3 är redan på plats och under slutet av året ska man kunna bygga karosser och börja monteringen.

Lanseringen av nya instegsmodellerna med 60 kWh batteripaket, till både Model S och Model X, har blivit en succé. Med Model X som andra modellalternativet har orderingången varit stor, 67 procent högre jämfört med samma kvartal förra året. Kunderna satsar på allt högre utrustningsnivå och det ökar omsättningen även om antalet bilar inte har ökat mellan Q1 och Q2.

Satsningen på att utöka handlarnätverket fortsätter med oförminskad kraft och målet för andra halvåret är att öppna en ny butik var fjärde dag. Det autonoma systemet Autopilot som diskuterats mycket togs upp och Elon Musk ville inte berätta några detaljer men sa att nästa steg i utvecklingen innebär ännu mera detaljerade kartor, sådana som inte existerar i dagsläget.

Batterifabriken Gigafactory visades upp helt nyligen och där fanns inte mycket nytt att berätta i bokslutet. Elon Musk upprepade det faktum att fabriken givetvis är helt avgörande för att komma igång med produktionen av Model 3 och nå de volymer man utlovat.

Jag litar på att Tesla når sitt mål på 80.000 bilar för helåret 2016.
111
56