Din bil kan bli en dödsfälla – ändå görs inget

Trots kampanjer fortsätter barn (och djur) att dö av värmeslag i bilar. Nu höjs kraven på nya lagar och ny teknik.
Annons

En ny, varm sommar. Och tyvärr också många barn och hundar som dött av värmeslag i bilar.

Enbart i USA har i år 26 barn dött, instängda i bilar. Inte alla barn har lämnats kvar eller glömts, en del har på egen hand klättrat in i bilen för att leka eller hämta en leksak. Små barn förmår inte öppna bildörrar och när de väl kommit in blir bilen en dödsfälla.

Uppenbarligen hjälper inte kampanjer och upplysningar via tidningar och sajter. Därför växer nu kraven från forskare och säkerhetsexperter att lagstiftare ihop med bilindustrin måste komma med tekniska lösningar.

En liknande situation fanns på 1950-talet då ett stort antal barn kvävdes till döds i gamla kylskåp. De lekte i övergivna kylskåp på bakgårdar och låsmekanismen i kylskåpen gjorde att de inte tog sig ut. Den gången löstes problemet med nya lagar: Sedan länge hålls kylskåp stängda med magneter och kan därför öppnas inifrån.

Men när det gäller bilar är det inte så enkelt. 30 procent av alla barn som dött i värmeslag sedan 1998 har inte blivit glömda utan ”fångade” inne i bilen. Oftast är det de barnsäkra låsen som blivit en fälla. Dörrarna går helt enkelt inte att öppna.

En annan säkerhetsfunktion – krockkuddarna i framsätet – har på ett olyckligt sätt också bidragit till att fler barn glöms bort, eftersom de nu inte bör sitta fram utan i baksätet.

Forskare säger att det varit svårt att få uppmärksamhet på problemet med instängda barn i bilar eftersom många enbart skuldbelägger föräldrarna för att vara oansvariga. Allmänheten ser inte behovet och möjligheten till en teknisk lösning, som man en gång gjorde med kylskåpen.

Lawrence Patihis, som forskar i det mänskliga minnet på University of Southern Mississippi, säger att ingen är vaccinerad mot glömska. Det kan drabba dig. Det kan drabba honom, det kan drabba alla.

”Folk är mycket mer övertygade om sitt minnes förträfflighet än den faktiska förmågan”, säger han till Automotive News.

Oftast händer olyckor när något ändras i en daglig rutin – exempelvis att man gör ett oväntat stopp på väg till dagis.

”Kommentarerna på sociala media när något sådant händer är väldigt grymma och elaka. Det verkar vara en försvarsmekanism. Om du gör dessa människor till monster så drabbar det inte dig själv”, säger Janette Fennell, grundare till sajten KidsAndCars.org, en aktionsgrupp som har värmeslag i bil som en hög prioritet.

Det amerikanska trafiksäkerhetsverket NHTSA dömde redan 2012 ut eftermarknadsprodukter som skulle larma föräldrar när barn lämnats i bilen. De var allt för otillförlitliga. Men ett nyare system – en sensor som känner av om det sitter någon i bilen – har kallats ”lovande” och fungerar ”i de flesta bilar vid de flesta tillfällen”, säger Consumer Reports.

GM har till 2017 års modell av suvmodellen GMC Acadia installerat ett liknande system, men det är inte kopplat till bilsätena. I stället känner systemet av om någon bakdörr öppnats någon gång under resan eller om den öppnats tio minuter innan bilen startades. Om någon av dessa kriterier uppfylls ringer ett varningsljud fem gånger när bilen stängs av, och ett meddelande att kolla baksätet dyker upp i instrumentbrädan. Systemet ska bli standard i alla GM:s bilar inom några år.

Det forskas nu med teknik som ska upptäcka rörelser i bilen, eller sensorer som kan känna av hjärtslag eller ökande innertemperaturer. Det senare skulle också kunna rädda husdjur som lämnats i bilen. Forskare Patihis varnar dock för att olika larm som låter alltför ofta kan trubba av oss.

”Vi har en massa påminnelser i våra bilar som vi tycker är ok. Men vad är viktigast: Att batteriet blir tomt för att du glömt ljuset på eller att ett barn kan komma att dö i bilen?,” säger Janette Fennell.

Din bil kan bli en dödsfälla – ändå görs inget
I GMC Acadia finns det en påminnelse att kolla baksätet innan man går ur bilen. Men bättre vore förstås att ha mer avancerade sensorer som känner av med säkerhet om någon sitter i baksätet, djur eller barn.
Annons
Annons
Rulla till toppen