Mercedes patentskyddar nytt namn för elbilarna: EQ

Mercedes patentskyddar nytt namn för elbilarna: EQ
Nytänkande saknas inte hos Mercedes, det såg vi hos konceptbilen ”Vision Tokyo”.

Som vi nyligen berättade råder det bråda tider hos Mercedes där man på kort tid ska lansera flera nya elbilsmodellerB-klass Electric Drive var ett första försök, men kommande bilar konstrueras från grunden som elbilar.

Framgångarna för Tesla Motors i lyxbilssegmentet är förstås något som irriterar Mercedes (varför såg man inte själva den nischen?), men även premiumkonkurrenten BMW har visat att kompaktmodellen i3 faktiskt går att sälja i stora antal.

Först ut (efter B-klass Electric Drive) i den nya offensiven blir en eldriven version av Mercedes GLC. Den ska visas redan på Parissalongen, senare i höst. Tanken är att den eldrivna GLC ska börja byggas och säljas under 2017 för att sedan följas av flera andra modeller med planerad lansering 2018–2020.

Att skapa ett helt nytt varumärke för elbilarna är sannolikt inte klokt, stjärnglansen från Mercedes-Benz ger trots allt en betydande prestige. Men precis som hos BMW (i3) och Audi (e-tron) vill Mercedes att elbilarna ska ha en tydlig hemvist och det gör man med ett eget varumärke, ett "undermärke" så att säga. En sådan struktur används för sportmodellerna, som heter Mercedes-AMG.

Varumärke bör alltid skyddas och det görs med patentansökningar, som är offentliga och därmed blir strategin heller ingen hemlighet. Från Storbritannien kommer nu mediauppgifter att moderbolaget Daimler AG patentskyddat namnet "EQ" och en lång rad varianter med EQ inbyggt.

Modellnamnen EQA, EQC, EQE, EQG och EQS ingår bland dessa och Mercedes lägger även till uttryck som "EQ Boost", "EQ Inside" och "Generation EQ". En gissning är då att EQ Boost skulle kunna vara ett framtida modellnamn för hybridmodeller, medan till exempel EQC blir namnet på en kommande elbil i C-klass storlek.

Sedan flera år tillbaka har Mercedes förändrat sin nomenklatur för modellnamn så att sista bokstaven anger storleken på bilen. Den mellanstora suvmodellen GLK bytte exempelvis namn till GLC (C-klass storlek). Modellnamnet GLC patentskyddades redan för tio år sedan. Bilstorleken anges i ordningen A, B, C, E och S.

Mercedes GLC Coupé, med elektrisk drivlina, kan bli den modell vi först får se i EQ-familjen.

EQ låter som ett bra modellnamn för elbilar, passar Mercedes!
92
66