LaFerrari möter superelbil i dragrace – får bita i asfalten

Kolla in den mäktiga duellen mellan superbilen LaFerrari och superelbilen Rimac Concept_One.

Ferrari LaFerrari möter superelbilen Rimac Concept_One i en dragraceduell. Se filmen nedan.

Det finns många skäl att älska elbilar, ett är miljöaspekten (förstås). Ett annat är accelerationen. Att känna en kraftfull elmotor ge fullt vrid direkt från start är en mäktig känsla.

I den grenen har således inte fossilbilar mycket att hämta mot en kraftfull elbil, vilket inte minst Tesla Model S P90D har bevisat i många dragrace-dueller på senare tid. 

Superbilen Ferrari LaFerrari har både V12- och elmotor och totalt 963 hk. Den gör 0–300 km/h på 15 sekunder. Frågan är om den kan slå en superelbil.

I den här duellen ser vi Ferrari LaFerrari, Rimac Concept_One och Tesla Model S P90D.

Rimac Concept_One är, för dem som inte har koll, en kroatisk elhyperbil med 1.600 Nm från start (nästan) och 1.088 hästkrafter tack vare fyra motorer och fyra växellådor. Enligt tillverkaren gör den 0-100 km/h på 2,69 sekunder och kvartsmilen går på 9,92 sekunder, med "potential för mer", enligt Mate Rimac, grundare och vd för Rimac. Han säger också att Rimac Concept_One inte bara är ett extraordinärt "koncept", bilen i filmen är exempelvis på väg till en kund i USA.

Dragracet börjar med att racingföraren Archie Hamilton ställer Rimac Concept_One mot Teslan. Den klassiska kvartsmilen blir naturligtvis en enkel match för Rimac, trots att Teslan tar i för allt vad "Ludicrous Mode" är värt.  

Därefter laddas de stora kanonerna och Maranellos stolhet, LaFerrari, glider upp på startlinjen. 

"Vi visste att Concept_One var snabb, men med den mäktiga Ferrari LaFerrari på startlinjen blev jag nervös. Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig innan Archie (Hamilton) testade Concept_One", säger Mate Rimac i en kommentar till racet.

"Om jag hade varit tvungen att sätta mina pengar på något, så var det att LaFerrari skulle vinna. Det var den ju tvungen till", säger Mate Rimac.  

Men gjorde den det? Se själv i filmen nedan.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har accelererat med en elbil och det är en häftig känsla.
84
86