Porsche 911 GT2 låter riktigt elak på Nürburgring

Någon gång nästa år är det dags för en ny generation Porsche 911 GT2, den bakhjulsdrivna hardcore-versionen av Porsche 911 Turbo. Testerna har inletts på...
Annons

Någon gång nästa år är det dags för en ny generation Porsche 911 GT2, den bakhjulsdrivna hardcore-versionen av Porsche 911 Turbo. Testerna har inletts på Nürburgring (var annars?) och nu kan vi njuta av det karakteristiska boxerljudet och de blixtsnabba PDK-växlingarna.

Låt er inte luras av det till synes makliga turboljudet. Det går rejält fort och om ryktena stämmer kan vi förvänta oss 600–650 hk i den nya 911 GT2. Turboladdningen ger massor av effekt utan att behöva tokvarva motorn.

Som vi kan se på bilderna är man inte riktigt klara med den exteriöra designen ännu. Den jättelika bakvingen är förmodligen inte seriemässig men ger rätt egenskaper vid test. Hjulhusen har breddats rätt brutalt (och tejpats ihop) och bak kan vi se några märkliga plastbitar till luftintagen. Det kan också vara en Porsche 911 GT2 RS vi ser på bilderna.

Om någon undrar vad det är för märklig, vit ”fyllning” det är som syns i hjulhusen så är det en gammal beprövad metod som Porsche använder. Det finns alltid ett visst flex i hjulupphängningen och även med moderna datorprogram är det inte säkert att man kan simulera sig fram till hjulens exakta rörelser. Därför fyller man hjulhusen med frigolit och byggskum, däcken skaver av all plast ”där det behövs” och sen kan man mäta hur mycket marginal det finns kvar.

Porsche 911 GT2 och GT2 RS brukar dyka upp under slutet av generationens livscykel, så även denna gång. Förra generationen 911 GT2 RS kom 2010 och missa inte Fredrik Huldts provkörning längst ner. Föregångaren blev bara slagen av Porsche 918 Spyder på Nürburgring, återstår att se hur snabb nya 911 GT2 blir.

Annons
Annons
Rulla till toppen