Polisen testar pulskanon: Kan ersätta spikmattan

Svenska staten är del i ett projekt som utvecklar ett nytt vapen för att stoppa fordon vid polisingripanden. Den så kallade pulskanonen har testats i Sverige och resultaten är mycket lyckade.
Annons

Polisen testar pulskanon: Kan ersätta spikmattan
Pulskanonen utnyttjar att bilmotorer är känsliga för elektromagnetiska pulser, vilket gör att motorn stänger av sig när den tar emot signaler som den inte kan tolka. Foto: VTI

Det EU-projekt som VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, deltagit i har undersökt hur man kan stoppa ett fordon genom att sända ut elektromagnetiska pulser eftersom bilmotorer är känsliga för elektromagnetiska signaler, och innebär att den stänger av sig om den tar emot signaler den inte kan tolka. 

En så kallad pulskanon kan därmed bli ett vapen som sänder ut en elektromagnetiska pulser i fokuserad styrka och skulle kunna användas av polisen istället för exempelvis spikmattor. 

I mitten av juni 2016 samlades potentiella slutanvändare, främst brottsbekämpande myndigheter, från ett flertal olika europeiska länder på VTI i Linköping för att ta del av resultaten som genomförts med den pulskanon-prototyp som tagits fram. 

”Det var lyckade tester av pulskanonen men för att kunna använda metoden kommersiellt finns det ytterligare utveckling och forskning att utföra. Vi får se om det kan bli ett fortsättningsprojekt efter detta eller om någon av de involverade parterna själva fortsätter utvecklingen”, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.

VTI har även genomfört studier i sin körsimulator SIM III för att undersöka försökspersoners reaktioner på att få sin bil stannad av en pulskanon, dels för att se hur man agerar, dels för att se om det finns situationer då det här verktyget inte bör användas.

Projektet kallas Savelec och står för Safe control of non cooperative vehicles through electromagnetic means. Arbetet har pågått sedan 2012 och har hittills kostat cirka 3,3 miljoner euro. 

Annons
Annons
Rulla till toppen