Audi A9 blir en helt ny toppmodell med eldrift – kommer 2020

Audi A9 blir en helt ny toppmodell med eldrift – kommer 2020
Konceptbilen Audi Prologue från 2014 visar hur Audi A9 skulle kunna se ut. Största skillnaden blir att nya A9 blir en fyradörrars sedanmodell.

Det ryktades länge om att Audi skulle lansera en helt eldriven suv. Den har nu bekräftats, och Audi Q6 E-tron ska börja säljas 2018.

Men den är bara en liten del i Audis elbilsstrategi. Om fyra år ska Audi ha tre elbilar i modellprogrammet och 2025 ska en fjärdedel av alla Audimodeller vara batteridrivna på ett eller annat sätt.

Nu planeras också en lyxig fyradörrarsmodell med eldrift, skriver Autocar. Den får förmodligen heta Audi A9 E-tron och blir märkets nya toppmodell.

Audi A9 får en räckvidd på upp till 50 mil och den blir nästan helt självkörande på de flesta vägar. Tidigare var det tänkt att Audi A9 skulle bli en coupémodell för att utmana Mercedes S-klass Coupé, men nu blir det alltså en sedanmodell med eldrift.

Precis som Audi Q6 får nya A9 tre elmotorer (en framtill och två baktill) och effekten hamnar på mellan 430 och 500 hästkrafter. Batteripaketet på 95 kWh placeras under golvet. Bilen ska kunna snabbladdas trådlöst och det finns en särskild funktion som parkerar bilen automatiskt över en laddplatta.

Audi A9 får förmodligen premiär 2020.

Tack för att du läser en nyhet på Recharge.se – Sveriges nya sajt om elbilar och modern transport! Följ oss gärna för att inte missa några nyheter. Du kan också få nyheterna direkt i din inbox.

Jag tycker Audi gör helt rätt som satsar på en eldriven toppmodell.
282
34