Euro NCAP: Toyota Hilux är både flipp och flopp

Många biltillverkare siktar in sig på fem stjärnor och toppbetyg i Euro NCAP:s krocktester. Att i det läget få ”bara” tre stjärnor kan se ut...
Annons

Många biltillverkare siktar in sig på fem stjärnor och toppbetyg i Euro NCAP:s krocktester. Att i det läget få ”bara” tre stjärnor kan se ut som ett misslyckande och det blev fallet för hantverkarfavoriten Toyota Hilux. Och samtidigt fick samma bilmodell fem stjärnor – hur går det ihop?

Förklaringen är att Euro NCAP infört möjligheten till ”dual rating”, biltillverkaren kan alltså välja att testa samma bilmodell med två olika utrustningsnivåer. Fördelen med detta är att kunden i förväg kan se hur betydelsefullt det är att välja till säkerhetsutrustning. Konsumentkraften är ofta starkare och framför allt snabbare än lagstiftning, som har en tendens att bli tandlös och sent påkommen.

I Euro NCAP:s senaste krocktest var det två bilmodeller som fick ”dual rating”, Kia Niro och Toyota Hilux. På det viset kunde Kia Niro öka sitt betyg från fyra till fem stjärnor (med ”safety pack”) och på liknande sätt ökade Toyota Hilux från tre till fem stjärnor.

Säkerhetsutrustningen är standard på nya Renault Scenic och femstjärnigt betyg för modellen är ingen överraskning för de som följt Renaults säkerhetsarbete. Scenic är faktiskt den 20:e bilmodellen hos Renault med femstjärnigt betyg av Euro NCAP.

Även Subaru har valt en hög utrustningsnivå på nya Levorg och den har bland annat det prisade förarassistanssystemet EyeSight som standard. Dubbla kameror ger ett djupseende som visat sig vara effektivt, senast i tyska ADAC:s test. Från och med årsmodell 2017 ingår även ”Lane Keep Assist” som håller bilen kvar i filen. Även Subaru Levorg belönades med fem stjärnor av Euro NCAP.

 

Källa: Euro NCAP

 

Annons
Annons
Rulla till toppen