Knepet som gjorde att tjuvarna kunde köra iväg med över 100 bilar

Duktiga hackers eller hjälp inifrån? En privat övervakningsfilm satte stopp för ligan.
Annons

Plötsligt började Chrysler-bilar försvinna från sina ägare i Houston-området i Texas. Inga nycklar var stulna.

Men borta var över 100 bilar av modellerna Jeep Wrangler, Jeep Grand Cherokee och några Ram-pickuper. Till slut var det en privat övervakningsfilm, tagen på en parkering på Elmen Street i Houston, som satte polisen på rätt spår.

Det visade sig att tjuvarna arbetat med blanka nycklar, bärbar dator – och tillgång till mjukvara från märkeshandlarna!

På något sätt hade ligan kommit över Fiat-Chryslers interna system-mjukvara DealerCONNECT. Med hjälp av chassinumret på bilen kunde de via databasen få ut nyckelkoden för den aktuella bilen. Koden skickas sedan till nyckeln – och sedan var det bara att köra iväg!

På övervakningsfilmen nedan ser du hur tjuven får jobba en stund (sex minuter säger polisen) med sin bärbara dator innan bilen rullar iväg.

Bilarna kördes sedan – nattetid – över gränsen till Mexiko, ibland innan ägaren ens upptäckt att bilen var borta. Men sedan övervakningsfilmen lagts upp på olika webbsajter kunde polisen rätt snart plocka in två skäligen misstänkta.

FCA (Fiat Chrysler Automobile) har inte velat kommentera hur tjuvarna tagit sig in i den interna mjukvaran – eller om de fått hjälp ”inifrån” från någon handlare.

Däremot har de skärpt användarkraven för systemet. FCA hotar med mycket allvarliga konsekvenser – både anställningsmässigt och juridiskt – för den som hanterar DealerCONNECT ovarsamt.

Stölder med hjälp av omprogrammerade nycklar är fortfarande väldigt ovanliga i USA.

”De som stjäl bilar… jag menar… de hoppar in i en bil med manuell växellåda och så kommer de inte ur fläcken”, säger Frank Scafidi, talesman för National Insurance Crime Bureau till Automotive News.

Här är en film från en annan övervakningskamera. Tillvägagångssättet är dock likadant.

Annons
Annons
Rulla till toppen