Polisens nya mål: Jaga alla ”vardagsfortkörare”

Foto: Polisen Nu är det inte bara de galnaste fartdårarna som polisen ska sätta dit. Vardagsbilister som bara kör några km/h över hastighetsgränsen är polisens...
Annons

Polisens nya mål: Jaga alla
Foto: Polisen

Nu är det inte bara de galnaste fartdårarna som polisen ska sätta dit. Vardagsbilister som bara kör några km/h över hastighetsgränsen är polisens nya mål.

Anledningen är att olycksrisken ökar även vid små hastighetsöverträdelser. Därför satsar nu polisen på att ändra trafikstrategin och sätta stopp för bilister som ligger strax över hastighetsgränsen. Vid sidan om fortkörning ska polisen också fokusera på onyktra bilförare.

”För hög hastighet och onyktra förare på vägarna är de faktorerna som står bakom flest trafikolyckor med döda och allvarligt skadade. Därför är det framför allt det vi ska prioritera i vårt trafiksäkerhetsarbete”, säger Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland, i ett pressmeddelande.

Polisen ska vara ute mer på vägarna med både manuella och automatiska kontroller. Att vara ute på vägarna kommer göra fler bilister medvetna om risken att åka fast och därmed sänka hastigheten, hoppas polisen.

”Det är många som ständigt kör lite för fort på 70-, 80- och 90-vägar. De står bakom en större andel av olycksstatistiken än de i sammanhanget ganska få som kör mycket för fort. Därför ska vi inom polisen arbeta för att medelhastigheten sänks på vägarna och alltid tillämpa låg toleransnivå vid rapportering”, säger Lena Tysk.

Läs också: Polisens film för hastighetskontroll har helt fel budskap – eller?
Läs också: Fortkörning och böter – här är allt du behöver veta

Annons
Annons
Rulla till toppen