Så kan självkörande bilar minska risken för kö – kanske…

”Jag har fastnat i bilkö.” Hur många gånger har du sagt det? Faktum är att du inte bara sitter i bilkö – du utgör själv...
Annons

”Jag har fastnat i bilkö.” Hur många gånger har du sagt det? Faktum är att du inte bara sitter i bilkö – du utgör själv bilkön.

Det pratas mycket om hur självkörande bilar kan förbättra trafiksituationen i städerna. Vissa är tveksamma: en självkörande bil tar lika mycket plats som en bil med en mänsklig förare. Men kanske finns det andra fördelar med en självkörande bil som minskar risken för bilkö?

En självkörande bil reagerar inte främst på saker som redan hänt, som en mänsklig förare (till exempel ett rödljus som slår om). En självkörande bil kan vara uppkopplad mot trafiknätet och vet därför exakt när ljuset slår om till rött, och kan planera för det.

På så sätt skulle alla självkörande bilar kunna reagera samtidigt och nästan alla ineffektiva stopp och farliga filbyten skulle kunna elimineras.

Allt det här kräver ett synkat system för trafikljus och mellan bilarna vilket förstås kommer dröja. Men det visar ändå ett sätt som självkörande bilar faktiskt skulle kunna minska trafiktrycket.

Det finns nackdelar också: om trafiken lättar väljer fler bilen igen och då ökar istället trafiktrycket. Ett helt synkat system innebär att alla bilar måste vara självkörande (och prata med varandra på samma ”språk”), och vi måste undvika självkörande bilar som irrar omkring i jakt på en ledig parkeringsplats eller laddplats.

Annons
Annons
Rulla till toppen