Dyra skador på polisbilar när prejningar och biljakter ökar

Antalet prejningsincidenter och olyckor vid biljakter ökar. "Det verkar som att vissa tycker att det är lite roligt att bli jagade av polisen", säger Martin Lundin ansvarig vid polisen.
Annons

Dyra skador på polisbilar när prejningar och biljakter ökar
Antalet biljakter och prejningar ökar, vilket leder till ökade kostnader för skador på polisbilar.

Kostnaden för polisbilar som blivit skadade i tjänsten ökar, skriver SvD efter att ha granskat uppgifter från Kammarkollegiet, den ansvariga myndigheten som har hand om polisens försäkringar.

Totalt inkom 5.054 fall gällande skador på polisbilar till Kammarkollegiet under 2015, 89 fall fler jämfört med 2014.

Prejningar, punkteringar, krossade fönster och andra ärenden kostade drygt 66,9 miljoner kronor under 2015. Antalet olyckor vid biljakter ökar. Dessa kostnader har ökat med drygt sju miljoner sedan 2014.

Bland annat ökar antalet prejningsincidenter. Kostnaden låg 2012 på 5,4 miljoner, 2015 hade de stigit till 12,6 miljoner.

”Det verkar som att vissa tycker att det är lite roligt att bli jagade av polisen. Det verkar som att det är fler som försöker fly från polisen, vilket skulle kunna förklara en del av incidenterna”, säger Martin Lundin, ansvarig vid polisen, till SvD.

Jörgen Lundälv, docent i trafiksskadeforskning vid Göteborgs Universitet, anser att poliserna i yttre tjänst är mer utsatta idag än någonsin tidigare.

I en ny rapport föreslår Lundälv att helikoptrar i högre utsträckning bör användas vid biljakter. Rapporten föreslår även skärpta straff för personer som inte stannar när polisen ber om det, skriver TT.

Annons
Annons
Rulla till toppen