BMW tvingades återkalla kvinnlig navigationsröst

Det finns ett envist rykte på nätet om att BMW ska ha återkallat 5-serien för att navigationssystemet hade en kvinnlig röst. Och det stämmer faktiskt!...
Annons

Det finns ett envist rykte på nätet om att BMW ska ha återkallat 5-serien för att navigationssystemet hade en kvinnlig röst. Och det stämmer faktiskt!

Forskaren Clifford Nass vid Stanford University skrev om den här händelsen i en bok och har också diskuterat händelsen i ett radioprogram. Han studerade hur människor interagerar med och reagerar på datorer och ny teknik.

Under slutet av 1990-talet överöstes BMW med telefonsamtal från arga, tyska män som vägrade ta instruktioner från en kvinna. Resultatet blev att BMW fick återkalla systemet med den kvinnliga rösten. Det hela blev inte bättre av att kundtjänsten spädde på sexismen och försökte lugna männen genom att säga att det faktiskt var män som låg bakom systemet.

”Trots att kundtjänsten, som folk ringde in till och var arga på, försökte förklara att det faktiskt inte var en mänsklig kvinnoröst i bilen och att alla som utvecklat gps-systemet och instruktionerna var män, insisterade folk på att rösten skulle bytas ut”, säger Clifford Nass i radioprogrammet.

Många moderna röststyrningsassistenter, som Apples Siri, har kvinnliga röster, men i många av språken kan användaren faktiskt välja mellan en manlig eller kvinnlig röst.

Annons
Annons
Rulla till toppen