Varning för falsk utrusning på bensinmackar

Nyligen upptäcktes två bensinmackar som var riggade med så kallad skimmingutrustning. Polisen tipsar hur du ska göra för att inte bli lurad.
Annons

Varning för falsk utrusning på bensinmackar
Den här skimmingutrustningen upptäcktes tidigare i år på en bensinmack i Skåne. Polisen varnade kunder för bedrägeriet på sin Facebooksida. Foto: Polisen

Vi har tidigare skrivit om skimminutrustning som riggats på bensinmackar. Ofta är det uppmärksamma kunder som upptäcker utrustningen när de ska tanka. Nu har det hänt igen.

I slutet av förra veckan larmades polisen om en misstänkt skimmingutrustning på en bensinmack i Mjölby, skriver svt.se. Anmälaren upptäckte vad han misstänkte vara skimmingutrustning när han skulle tanka. Han ryckte då själv bort utrustningen och kontaktade polisen. Polisen tog senare utrustningen i beslag.

Polisen uppmanar att rycka och dra i bensinpumpens kortläsare för att se om något verkar löst. Ibland kan även en filmkamera vara monterad för att filma när du slår din kod.

”Undersök kortläsaren innan du drar ditt kort”, uppmanar Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen i Helsingborg.

Ett likande ärende rapporterades samma dag i närheten av Mjölby, på Ekholmsvägen i Linköping.

Polisen genomförde kontroller på andra bensinstationer i Mjölby, Mantorp och Motala men det är inte känt att någon annan bensinstation drabbats.

Enligt polisen är syftet med denna typ av utrustning sannolikt att kapa kundernas kort, så kallad skimning.

När kortet matas in i automaten blir magnetremsan kopierad. Med informationen från magnetremsan kan bedragaren tillverka nya kort som används vid inköp, och som belastar den drabbade kunden.

Att betalkort med magnetremsa har säkerhetsmässiga risker är välkänt. Idag används i stort sett bara kort med chip eftersom de är säkrare, med det finns fortfarande betalkort med magnetremsa.

Annons
Annons
Rulla till toppen