Detta är tjuvarnas nya favoritföremål – så skyddar du din bil

Stölderna av krockkuddar ur personbilar har ökat markant, framförallt är det Audi, BMW och Volvo som drabbats. Här är polisens råd för hur du kan göra det svårare för tjuven.
Annons

Detta är tjuvarnas nya favoritföremål – så skyddar du din bil
Polisen tror att de stulna krockkuddarna säljs vidare utomlands för att monteras i krockskadade bilar. Foto: Bigstockphoto

Vi har flera gånger rapporterat att bildelsstölderna ökar i Sverige. Polisen misstänker att organiserade ligor ligger bakom stölderna och en förklaring till detta menar försäkringsbolaget If är att Sverige har en fin vagnpark, straffen är låga och risken att åka fast är liten.

Tidigare i sommar meddelade polisen att 18 män från Litauen, sitter häktade eller är dömda för inblandning i organiserade bildelsstölder. 

”Sverige ska inte få vara en godisbutik för internationella stöldligor”, kommenterade If:s utredningschef Anders Lindstrand. 

Framförallt är det ägare till Audi, BMW och Volvo som drabbats av den senaste tidens bildelsstölder. 

Ligorna arbetar över hela landet, men framförallt är det bilägare i storstadsområden som drabbats. De stulna krockkuddarna tros säljas vidare på andrahandmarknader utomlands för att monteras i krockskadade bilar.

”Air-bags och rattar är den vanligaste bildelen som stjäls, men det förekommer även stölder av instrumentpaneler, aluminiumfälgar och backspeglar”, säger Håkan Carlsson, chef för polisens nationella tranportsäkerhetsgrupp.

Så skyddar du din bil

• Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.
• Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.
• Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.
• DNA-märk dina bildelar, dekal kan fås via stöldskyddsföreningen.

Annons
Annons
Rulla till toppen