Polisen: Så ska du göra om du krockar med ett djur

På hösten ökar antalet viltolyckor. Att inte anmäla en olycka med älg, hjort, rådjur, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår är straffbart och kan ge böter.
Annons

Det sker i genomsnitt en viltolycka var 15:e minut på svenska vägar. Nu på hösten när jägare och bärplockare är i skogen ökar också risken att vilda djur söker sig till vägarna.

Förra året rapporterades nästan 58.000 viltolyckor och varje år dödas tre till fyra personer och nästan 200 skadas allvarligt. Viltolyckorna har ökat kraftigt de senaste åren, prognosen för 2017 uppgår till 70.000 viltolyckor enligt Älgskadefondsföreningen.

Viltstängsel saknas fortfarande på många olycksdrabbade vägavsnitt. Delar av det befintliga stängslet kan också vara skadat eller undermåligt underhållet och på vissa sträckor saknas grindar.

4–17 september 2017 pågår Motormännens kampanj för att öka kunskapen om hur man bör agera efter kollision med vilt. 

Om du kolliderat med en älg, hjort, rådjur, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår är du skyldig, enligt lag, att göra en polisanmälan och att märka ut platsen med en markeringsremsa eller något annat, till exempel en halsduk eller en plastpåse där olyckan skett. Och detta även om djuret inte är synbart skadat.

Anledningen att du ska märka ut platsen är för att eftersöksjägare med hund inte ska behöva vistas längs en trafikerad väg längre än nödvändigt och snabbt kunna inleda söket så att det skadade djuret inte behöver lida i onödan.

Sätt ut varningstriangel 200–300 meter från olycksplatsen. Skulle du krocka med björn, varg eller vildsvin bör du öka avståndet för markeringen av olycksplatsen upp till 100 meter då dessa djur kan bli mycket aggressiva när de är skadade.

Att inte anmäla en viltolycka med ovan nämnda djur är straffbart och kan ge böter. Ring 112.

När du som trafikant kommer till en viltolycksplats så sänk farten och tänk på att det finns hundförare och hund som arbetar på och invid vägen. 

Här kan du ladda ner en markeringsremsa att skriva ut och ha med i bilen. Skriv gärna ut en extra och ge bort till en kompis.

Tipsa eller dela gärna detta till dina vänner så att fler vet vad de ska göra om olyckan är framme! 

Annons
Annons
Rulla till toppen