Lyxbilar beslagtogs i razzia: ”Kriminella får gå hem”

I helgen gjorde polisen och Kronofogden ett tillslag mot kriminella i centrala Stockholm. Bland annat beslagtogs en Porsche Cayenne och en Audi A6.
Annons

Lyxbilar beslagtogs i razzia:
Natten mot söndag genomfördes en insats mot kriminella i krogmiljöer i Stockholms city. Bland annat utmättes en Cayenne och en A6 från individer med obetalda skulder till staten. Foto: Polisen

Natten mot söndag genomförde polisen en insats mot kriminella i krogmiljöer inne i Stockholms city. 

Inkomster från brott som rån, bedrägerier, stölder, narkotika och utpressningar är en motor i den kriminella världen. Det som köps för dessa pengar är något som kriminella visar upp för att styrka sin framgång. Ofta i krogmiljö. 

Syftet med insatsen, som enligt polisen internt går under namnet Baksmällan, är att förminska glorian och försvåra för de kriminella. 

”Lagstiftningen ger oss möjlighet att utmäta pengar som uppenbart är utbytet av brott, då vi anträffar dem hos kriminella”, säger John Franco, insatsledare från lokalpolisområde Norrmalm.

Polisen arbetar tillsammans med Kronofogdemyndigheten och Åklagarmyndigheten med att utmäta fordon, värdesaker och kontanter från personer som har stora skulder till staten. Ofta har dessa personer inte någon redovisad inkomst men åker runt med bilar i miljonklassen och har klockor för hundratusentals kronor.

”Man tar ifrån personerna tillgångarna på plats. Om en person har kört dit i en fin bil får den personen promenera hem sen”, säger John Franco.

Vid helgens insats gjordes beslag av en Porsche Cayenne, en Audi A6, klockor till ett värde av 300.000 kronor, guld till ett värde av 200.000 kronor, diverse smycken och cirka 16.000 kronor i kontanter.

Ett flertal av de personer som stoppades rapporterades dessutom för trafikbrott, narkotikabrott och vapenbrott.

Annons
Annons
Rulla till toppen