Spelet som håller på att bli vår nya trafikfara

Jakten på de japanska pocketmonstren – Pokémon Go – tar sig allt mer märkliga och farliga uttryck.
Annons

När någon försöker spela sommarens spelplåga Pokémon Go i en bil – eller annat fordon som rör sig snabbare än gångfart – kommer samvetsfrågan från appen:

”Du färdas för snabbt. Pokémon GO ska inte spelas medan du kör”.

Och då finns möjligheten att bekräfta att du är passagerare i bilen.

Förutom rapporter om unga män som fallit från en klippa i Kalifornien; om en Pokémon-jägare som spetsades på det ökända stängslet runt Stockholms stadion och en mängd andra bisarra olyckor, en del med dödlig utgång, kommer nu skrämmande siffror:

Amerikanska JAMA Network analyserade tweets och Google Nyheter efter inlägg där termerna ”Pokémon”, ”driving” och/eller ”car”. Enbart i dessa plattformer hittade man hundratusentals inlägg där minst två av orden fanns med. Genom att manuellt granska ett slumpmässigt urval av 4.000 tweets kunde man estimera att det förekom över 110.000 fall på tio dygn.

Via Google News hittade man 321 trafikincidenter och 14 krascher som sannolikt orsakats av den dåliga kombon spel/bilkörning.

Men alla som spelar Pokémon Go och kör bil använder givetvis inte Twitter. Forskarna förstår att det finns ett enormt mörkertal i statistiken.

Och ibland är kopplingen svår att bevisa: På danska nordjylland omkom en 21-årig man i en singelolycka. Enligt polisen hittade man en mobiltelefon i bilen bredvid mannen där spelet Pokémon Go fortfarande var igång.

Författarna till rapporten hoppas nu att åtgärder vidtas för alla spel som bygger på ”förstärkt verklighet” (augmented reality): Att spelet stoppas när man färdats en viss tid över en viss hastighet, att stänga av spelet vid vägar och parkeringsplatser är några av förslagen.

– Vi uppmanar branschen att vara självreglerande nu och begränsa tillgången i områden som potentiellt kan vara farliga, säger rapportens författare John W Ayers från San Diego State University till Mashable.com.

Annons
Annons
Rulla till toppen