Nya bakslaget: Du får inte tanka gas om du har en Volkswagen Ecofuel

Det är inte bara dieselskandalen som skakat om Volkswagen. Flera gasbilar – som går under namnet Ecofuel hos Volkswagen – har exploderat, och nu ska...
Annons

Nya bakslaget: Du får inte tanka gas om du har en Volkswagen Ecofuel

Det är inte bara dieselskandalen som skakat om Volkswagen. Flera gasbilar – som går under namnet Ecofuel hos Volkswagen – har exploderat, och nu ska märket återkalla flera modeller för att minska risken för explosioner.

Ytterligare en spik i kistan är att flera mackkedjor i Tyskland nu har stoppat försäljningen av fordonsgas, antingen helt och hållet eller bara för Volkswagens bilar.

Volkswagen har återkallat Touran, Passat och Caddy med gasdrift, men alla bilar har ännu inte kontrollerats. Många taxibilar kör på gas, och bilägarna kan nu tvingas gå över till att tanka bensin, vilket ger betydligt kortare räckvidd.

”Vi har satt upp informationsskyltar”

Det finns inga planer på att stoppa den svenska gasförsäljningen, enligt Fordonsgas Sverige.

”De incidenter som skett har varit isolerade till en bilmodell, Volkswagen Touran år 2006 till 2009. Vi har följt rekommendationer från Volkswagen, satt upp informationsskyltar på våra gastankställen och gått ut med informationen på våra andra informationskanaler med uppmaning att inte tanka gas igen förrän korrigerande åtgärder på gastankarna för just Touran 2006–2009 samt Passat och Caddy 2010 eller äldre”, säger Maria Zachau på Fordonsgas Sverige.

Inte heller Energigas Sverige har några konkreta planer på att stoppa försäljningen, men sitter med i en ny arbetsgrupp som ska titta på ”möjliga åtgärder för att skärpa kontrollen av gasfordon i samband med service och besiktning”. 

”Säkerheten är högt prioriterad i vår verksamhet. Därför tar vi nu angelägna steg framåt för att ytterligare öka säkerheten för gasfordon, säger Energigas Sveriges vd Maria Malmkvist i ett pressmeddelande.

OKQ8 tar ställning till den här typen av frågor tillsammans med samarbetspartnern Eon och branschorganisationen Energigas Sverige. Vi har sökt Circle K för en kommentar.


Uppdatering 28/9: Även Circle K ska sätta upp information på de mackar där det säljs fordonsgas. Så här svarar Johanna Wintzell på Circle K:s marknads- och kommunikationsavdelning:

”Informationen som sätts upp kommer direkt från Volkswagen och de som har berörda bil- och årsmodeller informeras om att bilen endast får tankas med bensin innan gastankarna har bytts på bilen. De uppmanas även ta kontakt med närmaste återförsäljare för mer information.”

Annons
Annons
Rulla till toppen