De är Europas sämsta bilförare

Det finns många fördelar med bilsemester, men också en del utmaningar – som att samsas med andra bilister. Enligt Stena Lines Bilsemesterrapport 2016 har det här landet Europas sämsta bilister – håller du med?
Annons

Vi är många som har kört bil i Europa i sommar. Som vi har dryftat tidigare finns det många fördelar med bilsemester – inte minst flexibilitet och frihet. Men det finns också en del utmaningar – som märkliga trafikregler du måste känna till, vad som händer om du krockar, eller att samsas med andra bilister.

Och störst utmaning tycks det vara att köra bil i Italien, vars förare utses till de sämsta bilförarna i Europa enligt årets upplaga av Stena Lines Bilsemesterrapport.

”Varför listan ser ut som den gör kan vi bara spekulera i men troligen har det att göra med att vi har olika körstilar och temperament i olika länder. En sak är i alla fall säker och det är att det finns mindre bra förare i alla länder”, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Enligt undersökningen, som genomförts i fem länder, däribland Sverige, är det framförallt på de italienska vägarna man ska vara extra uppmärksam. Var tionde svensk anser att italienarna är Europas sämsta bilförare, en åsikt som delas av såväl britter, tyskar och irländare.

Även fransmännen placeras högt i listan. Sju procent av britterna, fem procent av tyskarna och fyra procent av de svarande i Sverige och Irland tycker att fransmän är sämst på vägarna.

Lite överraskande är att vi svenskar anser att vi själva är rätt dåliga bilförare och placerar oss på en femte plats. Därmed anser vi oss vara sämre bilförare än exempelvis våra grannländer Danmark, Tyskland, Norge och en mängd andra länder (se hela listan nedan).

• Vilket land tycker du har sämst bilförare?

 

Topp tre sämst ansedda bilister i Europa:

  Polen            Sverige Tyskland       Storbritannien Irland
1 Tyskar   
(32 procent)
Italienare
(10 procent)
Italienare   
(10 procent)
Italienare
(22 procent)
Italienare
(26 procent)
2 Britter
(9 procent)
Albaner, fransmän, greker
(4 procent)
Albaner
(8 procent)
Fransmän
(7 procent)
Irländare
(7 procent)
3 Italienare
(6 procent)
Svenskar
(3 procent)
Fransmän
(5 procent)
Greker
(4 procent)
Fransmän, spanjorer
(4 procent)

 

Vilket land i Europa anser du har sämst bilförare?

  Totalt
Italien 10 %
Albanien 4 %
Frankrike 4 %
Grekland 4 %
Sverige 3 %
Polen 2 %
Belgien 1 %
Bosnien och Hercegovina 1 %
Bulgarien 1 %
Danmark 1 %
Estland 1 %
Litauen 1 %
Norge 1 %
Portugal 1 %
Serbien 1 %
Spanien 1 %
Storbritannien 1 %
Tyskland 1 %
Ungern 1 %

 

Annons
Annons
Rulla till toppen