Honda chockar med ny Type R – igen!

På bilsalongen i Paris visar Honda upp den tionde generationen av Civic. Och en prototyp av ny Type R – som ska börja säljas nästa år.
Annons

Fast det inte är mycket mer än ett år sedan vi provkörde nya Honda Civic Type R för första gången är det snart dags för en ny generation.

På bilsalongen i Paris premiärvisas redan i dag nästa generation av Hondas super-GTI!

Räkna med att produktionsbilen – som ska visas i Genève till våren – kommer att bli oerhört snarlik denna ”prototyp”. Sedan blir det säljpremiär under andra halvan av 2017.

Honda är oerhört sparsmakade med detaljer kring prototypen. Men det mesta tyder på att man håller kvar vid enbart framhjulsdrift i en klass där allt fler konkurrenter går övning till drivning på alla fyra.

En av målbilderna för den nya Type R: Ett nytt varvrekord för framhjulsdrivna bilar på Nürburgrings nordslinga – och ta tillbaka rekordet från VW Golf GTI Clubsport S. Ett bredare chassi ska hjälpa att förbättra grepp och stabilitet.

Honda har jobbat för att ytterligare förstärka bilens muskulösa framtoning: Aggressiva stötfångare, en ny splitter, ännu fetare hjulhus och en dramatisk bakvinge. 20-tumshjulen på showbilen är lackerade i pianosvart med röda detaljer. Den högreflekterande, finkornigt borstade aluminiumeffekten är unik för showbilen.

Bilen ska byggas vid sidan av vanliga Civic i den brittiska fabriken i Swindon. En nyhet är att Type R för första gången ska säljas i USA. 

 

Honda chockar med ny Type R – igen!
Honda Civic – här i Type R konceptform – växer både på längden och bredden, samtidigt som den blir två centimeter lägre.

Tionde generationen Civic

På bilsalongen i Paris står också en helt ny generation av vanliga Civic – den tionde i ordningen.

Ambitionen med nya Civic är att ”slå tillbaka” eftersom den nuvarande generationen anses vara för konservativ för yngre köpare.

Nya Civic kommer att finnas som femdörrars halvkombi och följs senare av en Civic Tourer (kombi). Den kommer också som sedan och i tredörrarsversioner.

Civic har vuxit rejält: 450 cm lång, 180 cm bred och 142 cm hög innebär att den blivit hela 13 centimeter längre – och samtidigt både bredare och lägre.

På motorsidan välkomnas en 1-literstrea med turbo och 127 hk samt en 1,5-litersfyra med 150 hk. En hybridmodell kommer också till den här generationen. Någon helelektrisk version får vi inte se, bilens plattform är inte skapad för det.

Honda chockar med ny Type R – igen!
Honda Civic av tionde generationen visas på bilsalongen i Paris. Målet är att vinna tillbaka yngre kunder.
Honda chockar med ny Type R – igen!
Nya Type R har tre avgasutblås – det mittersta rödlackerat och lite smalare. Dubbla bakvingar.
Honda chockar med ny Type R – igen!
Den borstade aluminiumytan på lackeringen är exklusiv för showbilen.
Honda chockar med ny Type R – igen!
Mer muskulös framtoning – och snabbare varvtider runt Nordslingan är två av målen med nya Civic Type R.
Annons
Annons
Rulla till toppen