Ford har byggt sin sista bil i Australien

Det började med T-forden 1925 men idag har Ford byggt sin sista Falcon, den bilmodell som var unik för Australien. Fabriken i Broadmeadows, Victoria, stängs...
Annons

Det började med T-forden 1925 men idag har Ford byggt sin sista Falcon, den bilmodell som var unik för Australien. Fabriken i Broadmeadows, Victoria, stängs och därmed avslutar Ford produktionen i Australien efter 91 år.

Ford har haft flera fabriker i Australien men den i Broadmeadows, som alltså blev den sista, öppnades 1959. Australiensarna har haft ordning på sina siffror och därför vet man att det producerades exakt 4.356.628 bilar i Broadmeadows.

Att Ford lägger ner är tyvärr inte den enda dåliga nyheten för bilindustrin i Australien. General Motors ska avsluta sin bilproduktion och den sista Holden byggs nästa år. GM behåller dock en motorfabrik som bygger V6:or. Även Toyota ska avsluta sin produktion i Australien under slutet av nästa år. Därmed finns det ingen bilproduktion kvar i Australien.

Främsta anledningen till att avsluta produktionen är de höga kostnaderna, ungefär dubbelt upp mot Europa och nära fyra gånger högre än i närliggande asiatiska länder. Ogynnsam valutakurs har också bidragit.

När Ford, GM och Toyota stänger sina fabriker innebär det att cirka 7.000 jobb försvinner i första ledet. Men till detta kommer cirka 150 leverantörer av olika komponenter, som sannolikt inte kan överleva utan den inhemska produktionen. Där försvinner förmodligen ytterligare några tusen jobb.

Ford har byggt sin sista bil i Australien
Även produktionen av suvmodellen Territory upphörde idag.
Ford har byggt sin sista bil i Australien
Ford är första spiken i kistan. Nästa år följs den av att både GM och Toyota lägger ner sina fabriker. Därmed är det slut med bilproduktion i Australien.
Ford har byggt sin sista bil i Australien
Det var så här det började, 1925. T-Forden var första modellen som Ford byggde i Australien.
Annons
Annons
Rulla till toppen